1. 3. 2022, 10:20 | Vir: STA

Napaden center Harkova (60 kilometrov dolg vojaški konvoj pa le še 25 kilometrov oddaljen od Kijeva)

profimedia

Ruska vojska je danes zjutraj obstreljevala središče Harkova, drugega največjega mesta v Ukrajini, je sporočil regionalni guverner Oleg Sinegubov. "Ruski okupator še naprej uporablja težko orožje proti civilnemu prebivalstvu," je opozoril in objavil posnetek obsežne eksplozije na osrednjem mestnem trgu, kamor je priletela ruska raketa.

Tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je na Twitterju objavil videoposnetek eksplozije na Trgu svobode v Harkovu in ruskega predsednika Vladimirja Putina obtožil vojnih zločinov. Današnji napad v središču Harkova je označil za "barbarskega" ter mednarodno skupnost pozval k zaostritvi sankcij proti Rusiji.

Ukrajinske oblasti so medtem sporočile, da je po prvih podatkih v napadu ranjenih najmanj šest ljudi, med njimi je tudi otrok, poroča CNN.

"Danes je naš sovražnik začel obstreljevati središče Harkova in stanovanjska območja," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP po eksploziji sporoči Sinegubov na Telegramu. Objavil je posnetek, ki prikazuje posledice obsežne eksplozije.

Videoposnetek, objavljen na družbenih omrežjih, prikazuje raketo, ki je priletela v pročelje stavbe regionalne državne uprave in povzročila obsežno eksplozijo, v kateri je razneslo okna in bližnje avtomobile, poroča britanski BBC.

Zdi se, da so tarča napadov vladni uradni na Trgu svobode v središču mesta, poroča BBC, ki je objavil tudi fotografije posledic napada. Te prikazujejo obsežno škodo in ruševine zaradi eksplozije.

Harkov, mesto na ob ruski meji severovzhodu Ukrajine, kjer živi približno 1,5 milijona ljudi, je tarča ruskih sil, odkar se je v četrtek začel napad na Ukrajino.

O napredovanju ruskih sil danes poročajo tudi iz nekaterih drugih delov Ukrajine. Mesto Mariupol ob Azovskem morju na jugovzhodu Ukrajine je ob napredovanju ruskih sil ostalo brez elektrike, je sporočil guverner regije Pavlo Kirilenko.

Tarča ruskega obleganja je tudi mesto Herson, ki leži na jugu Ukrajine, severno od polotoka Krim. Župan mesta Igor Kolihajev je na Facebooku zapisal, da so Rusi tik pred mestom, poroča AFP.

V obstreljevanju v mestu Oktirka na severovzhodu Ukrajine je bilo v ponedeljek po navedbah tamkajšnjega regionalnega guvernerja ubitih najmanj 70 ukrajinskih vojakov, poroča AFP.

Glavnemu mestu Ukrajine, Kijevu, se medtem danes približuje ruski vojaški konvoj, v katerem so tanki in druga vozila, kažejo satelitski posnetki. Konvoj, ki je okoli 25 kilometrov oddaljen od ukrajinske prestolnice, naj bi bil dolg več kot 60 kilometrov, to pa nakazuje, da bodo ruske sile okrepile pritisk na Kijev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord