28. 12. 2017, 10:27 | Vir: STA

Napadi na otroke v konfliktih po vsem svetu dosegli šokantno raven, poroča Unicef!

profimedia
Napadi na otroke v konfliktih po vsem svetu dosegli šokantno raven, poroča Unicef! (foto: profimedia)

Sklad ZN za otroke (Unicef) je danes opozoril, da so napadi na otroke, ki živijo na konfliktnih območjih, letos dosegli šokantno raven. Napadalci so brezobzirno kršili mednarodno pravo, ki naj bi ščitilo najranljivejše, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Otroci so tarče in izpostavljeni napadom ter brutalnemu nasilju doma, v šolah in na igriščih," je opozoril direktor programov za izredne ukrepe pri Unicefu Manuel Fontaine. Svet ne sme postati otopel ob takšnih napadih, takšna brutalnost ne sme postati nekaj normalnega, je dodal.

Unicef navaja, da so otroci postali tarče na frontnih linijah v konfliktih po vsem svetu, uporabljajo jih kot človeški ščit, ubijajo in pohabljajo jih ter novačijo za boje. Posilstva, prisilne poroke, ugrabitve in zasužnjevanje so postali običajna taktika v konfliktih od Sirije in Jemna do Nigerije in Mjanmara.

Poleg otrok, ki živijo na konfliktnih območjih, je še več milijonov otrok posrednih žrtev konfliktov. Ti trpijo zaradi podhranjenosti, bolezni in travmatičnih izkušenj, saj zaradi spopadov nimajo dostopa do osnovnih dobrin, kot so hrana, voda, sanitarije in zdravstvena oskrba.

Po podatkih Unicefa je v pokrajini Kasai v DR Kongo zaradi nasilja z domov zbežalo 850.000 otrok, okoli 350.000 jih je akutno podhranjenih. V Jemnu je bilo v skoraj 1000 dneh spopadov ubitih ali ranjenih najmanj 5000 otrok, več kot 11 milijonov otrok pa potrebuje humanitarno pomoč, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.