27. 4. 2021, 20:38 | Vir: STA

Na Prešernovem trgu shod za svobodo, povezovanje in spoštovanje

Daniel Novakovič/STA
Na Prešernovem trgu shod za svobodo, povezovanje in spoštovanje (foto: Daniel Novakovič/STA)

Na dan upora proti okupatorju se je v Ljubljani zbrala množica ljudi, ki so izrazili upor proti zanje spornim ravnanjem oblasti. Slišati je bilo znano geslo smrt fašizmu, svoboda narodu. V govorih in s transparenti so se med drugim zavzeli za svobodo, demokracijo in vladavino prava. Rojeva se nova združena fronta, so sporočili protestniki.

Po navedbah policije je shod potekal mirno, večjih kršitev ali incidentov za zdaj niso zaznali, protesta pa se je po njihovih prvih podatkih udeležilo več tisoč ljudi. Množica, ki so jo sestavljali ljudje različnih generacij, od najmlajših do najstarejših, se je zbrala na Prešernovem trgu v Ljubljani, nato pa se podala po ljubljanskih ulicah mimo vlade in predsedniške palače do Kongresnega trga. Policija je zavarovala državna poslopja.

Kot so pred shodom zapisali v Protestni ljudski skupščini, ki se je oblikovala ob t. i. kolesarskih protestih, je današnji dan upora proti okupatorju "posvečen novi združeni fronti, ki se je oblikovala v zadnjem letu" v boju zoper "strahovlado". "Civilna družba, nevladne organizacije in aktivni posamezniki iz vseh družbenih sfer smo se med seboj povezali v boju proti novodobnemu okupatorju, za svobodo, demokracijo in vladavino prava," so navedli.

Zadnje leto Slovenije namreč po njihovih besedah ni zaznamovala samo epidemija, ampak predvsem delovanje oblasti v tej epidemiji, pri čemer med drugim izpostavljajo napade na različne skupine, od kulturnikov, medijev, nevladnih organizacij do intelektualcev, ter ignoriranje demokratičnih načel.

Zbrani so se s transparenti, govori in skandiranjem tako zavzeli za svobodo delavcev, dijakov, kulture, okolja, študentov, upokojencev in drugih ter za vrnitev oblasti ljudstvu. "Na koncu se ne bomo spominjali besed sovražnikov, ampak molka prijateljev," je pisalo na enem od transparentov.

Na več prizoriščih so zbrane nagovorili predstavniki različnih družbenih področij. Profesor na pravni fakulteti Dragan Petrovec je v svojem govoru opozoril, da je imeti oblast nad nekom najmočnejša droga. Virus represije pa se je po njegovem mnenju razširil z enako naglico kot covid-19 in se udomačil. Ob tem je opozoril, da upanja za spremembe ne bo, če se ne bo protest nadaljeval v domačih okoljih, na delovnih mestih, z uporom proti temu, kar sicer očitajo vladi.

Predsednica sindikata delavcev gostinstva in turizma Breda Črnčec je izpostavila, da je njihova dejavnost na kolenih, zato je pozvala k podpisu peticije v podporo na tisoče zaposlenim, ki so ostali brez dela ali so še vedno na čakanju. "Nismo številke, mi smo ljudje," je izpostavila.

Profesorica Sandra Bašič Hrvatin je opozorila na neprimeren odnos do medijev, tudi na finančno izčrpavanje STA. Predstavnika mladih pa sta med drugim opozorila, da so mladi padli na socialno-ekonomsko dno.

Med govorci so bili še Živa Vidmar, hči Josipa Vidmarja, soustanovitelja Osvobodilne fronte, okoljski aktivist Uroš Macerl ter pesnik in pisatelj Boris A. Novak.

Dogodek so s pesmijo pospremili Kombinatke, Jani Kovačič in predstavniki Partizanskega pevskega zbora. Ob koncu shoda so zbrani zapeli Zdravljico.

Medtem ko so bili protestniki še na Prešernovem trgu, se je sicer na Kongresnem trgu že odvijal tudi shod več civilnih iniciativ, ki so se zavzele za povezovanje in proti delitvam ljudi. "Številne civilne iniciative podpiramo ustanovitev nove Osvobodilne fronte, simbolno dejanje je usmerjeno v sodelovanje in povezovanje. Naj bo to dan, ko bomo povezani stopili skupaj na pot svobode! Samo skupaj bomo lahko korenito spremenili politični kompas Slovenije in zgradili državo na novih temeljih," so navedli v vabilu in se zavzeli za to, da se oblast znova vrne ljudstvu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.