29. 10. 2021, 16:37 | Vir: STA

Naraščanje okužb polni bolnišnice, skrbi kadrovska podhranjenost

Profimedia

Ob povečanem številu dnevnih koronavirusnih okužb se povečuje obremenjenost bolnišnic in zdravstvenega osebja, je opozoril državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu Franc Vindišar. Enega covidnega bolnika na intenzivni negi namreč zdravijo en zdravnik in dve medicinski sestri. Odločitve o popolnem zaprtju države pa za zdaj še niso sprejeli.

Pred epidemijo covida-19 je bilo v 15 bolnišnicah po Sloveniji na voljo 6079 standardnih bolniških postelj in 233 intenzivnih postelj. V času epidemije pa je bilo za covidne bolnike namenjenih največ 1198 postelj in 220 intenzivnih postelj, je na današnji novinarski konferenci pojasnil Vindišar.

S povečevanjem števila okuženih se povečuje število hospitalizacij, s tem pa tudi število covidnih bolnikov na intenzivni negi, je opozoril. V predzadnjem tednu so v bolnišnice sprejeli 288 bolnikov, v zadnjem tednu pa 474. Število se je tako povišalo za 64 odstotkov. Na intenzivno nego so v zadnjem tednu sprejeli 80 covidnih bolnikov.

Danes v bolnišnicah zdravijo 558 covidnih bolnikov, 424 jih je na navadnih oddelkih in 134 na intenzivnih oddelkih. Postelje za covidne bolnike so razporejene po celotni Sloveniji. Trenutno je na voljo 479 standardnih covidnih postelj in 150 intenzivnih postelj. S prihodnjo sredo pa bodo kapaciteto covidnih postelj povečali na 749, in sicer 590 standardnih in 159 intenzivnih postelj.

Enega covidnega bolnika na intenzivni negi zdravijo en zdravnik in dve sestri, kar pomeni, da trenutno potrebujejo več kot 100 zdravnikov in več kot 250 medicinskih sester samo za obravnavo covidnih bolnikov na intenzivni negi, je poudaril Vindišar.

Zato bodo danes sprejeli odredbo o začasnih ukrepih na področju organizacije in opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja epidemije. Izvajalci na vseh nivojih bodo tako zagotavljali izvajanje vseh zdravstvenih storitev šele po tistem, ko bodo zagotovili dogovorjene kapacitete za covidne bolnike.

Odredba pa ob tem še določa, da bo kljub temu treba zagotavljati zdravstvene storitve pod stopnjo nujno in zelo hitro, onkološke storitve in zdravstvene storitve za nosečnice, porodnice, novorojenčke ter otroke.

V Splošni bolnišnici Jesenice so za STA pojasnili, da bodo kapacitete povečevali skladno s sklepom oz. direktivo ministrstva. V strategiji je za zdaj navedeno, da bi kapaciteto standardnih bolniških postelj za covidne bolnike lahko povečali s 16 na 34. Trenutno sicer zdravijo 14 covidnih bolnikov na standardnem oddelku, polno zasedena pa je intenzivna enota, kjer skrbijo za štiri bolnike. Krčenje nenujnega programa dnevno prilagajajo zaradi velikega pomanjkanja kadra, predvsem na področju zdravstvene nege. V primeru povečanja potreb po covidnih kapacitetah, pa bodo upoštevali odlok ministrstva, ki naj bi z 2. novembrom predvideval omejeno izvajanje nenujnih storitev, so še navedli v jeseniški bolnišnici.

Tudi v brežiški bolnišnici bodo zdravstveno dejavnost prilagajali glede na vsakodnevno epidemiološko situacijo v državi. Zmanjševali bodo programe, kjer bo to nujno zaradi prerazporeditve kadrov, največji izpad pričakujejo na področju interne medicine, so pojasnili. Trenutno v Splošni bolnišnici Brežice sicer zdravijo 12 covidnih bolnikov na navadnem oddelku, kapacitete bolniških postelj pa lahko povečajo na 25 standardnih postelj in dve za neinvazivno ventilacijo. Ob tem najprej zmanjšujejo kapaciteto negovalnega oddelka, s čimer bodo pridobili potrebno število postelj za covidni oddelek.

V ptujski bolnišnici so glede zmanjševanja nenujnega programa pojasnili, da neakutna obravnava že deluje samo na četrtini kapacitet, kirurgija pa na polovici kapacitet. V naslednjem tednu bodo zmanjšali še nenujni program. Na navadnem oddelku trenutno zdravijo 21 covidnih bolnikov, z današnjim dnem pa bodo kapacitete povečali na 25 postelj, so pojasnili. V naslednjem tednu bodo odprli še intenzivni oddelek za covidne bolnike, na navadnem oddelku pa bi lahko sicer sprejeli do 40 bolnikov, a bo zaradi kadrovskih omejitev najverjetneje na voljo 25 postelj za covidne bolnike.

Ob prihajajočih praznikih je Vindišar še pozval k odgovornemu ravnanju, med drugim je tako pozval k izogibanju množičnih druženj, nošnji mask v zaprtih prostorih. V kolikor je možno, naj prebivalci ostanejo doma, ob prvih znakih bolezni pa se naj izolirajo in samotestirajo, je poudaril.

Po Vindišarjevih besedah sicer za zdaj še niso sprejeli odločitve o popolnem zapiranju države, prav tako se niso pogovarjali o podaljšanju jesenskih počitnic. Pouk bo tako tudi bo počitnicah ob upoštevanju pogoja PCT potekal po modelu B. A kot je opozoril, kapacitete slovenskega zdravstva niso neomejene, zato bo, v kolikor bo zasedenih med 160 in 180 postelj na intenzivni negi, "treba sprejemati rigorozne ukrepe".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.