N. V. | 23. 9. 2023, 19:25

Nasa s pretresljivim svarilom: možno je, da bo nas zadel asteroid z močjo 22 atomskih bomb (znan je datum)

Profimedia/fotomontaža

Podali so precej natančen izračun datuma, ko naj bi prišlo do trčenja z Zemljo.

Asteroid Bennu, ki so ga odkrili 11. septembra 1999, je eden redkih asteroidov, ki smo ga zemljani že obiskali, in eden tistih, za katerega obstaja precejšnja verjetnost, da bo nekega dne obiskal tudi nas. Obisk ne bo prijeten, saj bo ob stiku z našim planetom prišlo do eksplozije moči 22 atomskih bomb.

Če bi zadel Zemljo, bi 500-metrski asteroid sprostil 1200 megatonov energije, kar je 24-krat več od energije najmočnejšega jedrskega orožja, ki ga je izdelalo človeštvo. Morda "pomiri" dejstvo, da gre za asteroid, ki je veliko manjši od 9,7-kilometrskega asteroida, ki je pokončal dinozavre.

Datum, ko naj bi nas zadel asteroid

Zaradi njegove potencialne nevarnosti astronomi opazujejo ter spremljajo in preračunavajo njegovo orbito že precej časa. Po dveh letih natančnega opazovanja pa je Nasa naredila doslej najnatančnejši izračun datuma morebitnega trčenja asteroida z Zemljo, poroča portal iflscience.com.

A najverjetneje trka ne boste dočakali. Zgodil naj bi se čez 159 let. Izračunali so, da je najverjetnejši datum, ko bo asteroid Zemlji najbližje, s tem pa tudi povečana možnost trka, 24. september 2182.

Na ta datum po podatkih Nase obstaja možnost trka ena proti 2700 ali približno 0,037 odstotka. "Čeprav so možnosti, da bi zadel Zemljo, zelo majhne, ostaja Bennu eden od dveh najbolj nevarnih znanih asteroidov v našem sončnem sistemu," pojasnjujejo na Nasi. Drug nevaren asteroid je imenovan 1950 DA. Na Nasi pomirjajo, da so izjemno pozorni na "predmete blizu Zemlje" in da noben znani asteroid, večji od 140 metrov, ne bo zadel Zemlje v manj kot naslednjih sto letih.

Kako se ubraniti pred asteroidom?

Še vedno pa obstaja grožnja, da kateri asteroid preseneti znanstvenike in se hitro približa Zemlji. Zato Združene države Amerike in Kitajska delajo na predlogih, kako bi ga odvrnili od Zemlje z uporabo raketnih udarcev. Medtem pa je lani Nasi uspelo preusmeriti asteroid tako, da je vanj udarila s sondo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol