A.B. | 5. 1. 2022, 22:00

NASA objavila neverjetno natančen posnetek z Marsa: takšen je rdeči planet

Profimedia

Ameriška vladna agencija za raziskovanje vesolja NASA je pred dnevi objavila neverjetno natančen posnetek z Marsa, kamor je 30. julija 2020 poslala rover Perseverance, ta pa je na rdečem planetu uspešno pristal 18. februarja lani. Njegova primarna misija je raziskovanje kraterja Jezero in zbiranje najrazličnejših vzorcev kamnin in usedlin, s pomočjo katerih bi nemara z gotovostjo potrdili, da je na Marsu nekoč obstajalo življenje. Ob tem je rover več mesecev zapored ustvarjal precejšnje število natančnih posnetkov, ki prikazujejo, kakšen je v resnici planet, ki ga raziskujemo. 

V posnetku, ki ga je NASA objavila prek svojega kanala NASA Jet Propulsion Laboratory, slišimo govoriti enega od projektnih znanstvenikov, Kena Farleyja, ki nam na samem začetku postreže s pojasnilom, da so barve v posnetku rdečega planeta izboljšane z namenom lažje vizualizacije. Mars nam je zato prikazan tako, kot da ga obdaja atmosfera, kakršne je naše oko navajeno (kar olajšuje tudi interpretacijo pokrajine) - v resnici pa bi z neizboljšanimi barvami gledali v pretežno roza odtenek tako površine planeta kot neba. 

Natančni posnetki, ki so osredotočeni predvsem na področje in okolico roverjeve raziskovalne misije - krater Jezero - so nastali s pomočjo vgrajene kamere Mastcam-Z, ki je uspela zajeti neverjetne detajle okolice. 'Gore', ki jih vidimo na posnetku, so v resnici robovi kraterja, ki so od Perseverancea oddaljeni približno deset kilometrov, segajo pa več kot 1,6 kilometra visoko. Kmalu zatem se nam pogled odpre na veličasten kanjon, kjer je pred več kot 3,5 milijardami let, ko je bila na Marsu povsem drugačna atmosfera, tekla reka. Slednje potrjujejo tudi 10-metrski klifi, ki so bili nekoč del rečne delte. Ko je reka pritekla do kraterja Jezero, sta se rečno blato in pesek posedla na dno kraterja. Farley ob nadaljnjem pojasnjevanju okolice, ki jo je v svojih posnetkih zajel Perseverance, izpostavi pomembnost posebnega belega območja, ki so ga znanstveniki poimenovali 'Bacon Strip' oziroma 'beli trak slanine'. Znanstveniki zaenkrat menijo, da je belo območje v resnici plast blata, ki se je z mnogimi leti strdilo v skalo, pomembno pa naj bi bilo predvsem za iskanje ostankov sledi življenja v starodavnem jezeru Jezero. 

V posnetku so kot zanimiva točka za nadaljnje raziskave izpostavljeni tudi balvani oziroma eratični bloki, ki so bili po trenutnih ugibanjih znanstvenikov najverjetneje naplavljeni z oddaljenih višav navzdol po rečnem kanalu. Farley je ob tem dodal, da je točka, odkoder so bili balvani naplavljeni, tako oddaljena, da je rover ne bi mogel nikdar doseči. Za konec je poudaril: ''To so darovi, ki nam omogočajo, da izvemo, kaj se nahaja daleč stran od kraterja.'' 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.