25. 1. 2022, 15:00

NASA prepričana, da so na Marsu našli dokaze o obstoju življenja

Profimedia

Rover Curiosity se je vrnil z dokazi. Pri agenciji NASA so prepričani, da so potrdili obstoj življenja na Marsu.

Kamenje, ki ga je na površini Marsa nabral rover Curiosity, so preučili na agenciji NASA in odkrili prisotnost organskega ogljika, morebitni ostanek žuželk, ki so nekoč živele na rdečem planetu. Pri NASI so analizirali usedline s šestih različnih lokacij in tako odkrili antični ogljični cikel, ki spominja na fosilizirane ostanke mikrobiološkega življenja v Avstraliji.

Raziskovanje na Marsu je bilo v preteklih letih osredotočeno na področje kraterja Gale, saj so znanstveniki prepričani, da je bilo pred 3,5 milijardami let tam zelo globoko jezero. A ker je Mars zelo drugačen od našega planeta, je veliko procesov na rdečem planetu še vedno zavitih v skrivnost.

Kot je za Time povedal profesor Christopher House, so primerki »izredno osiromašenega ogljika 13« z Marsa zelo podobni primerkom iz Avstralije, ki so jih nabrali iz usedlin, starih 2,7 milijarde let. S pregledom količin ogljika 13 in ogljika 12, dveh glavnih izotopov ogljika, je House z ekipo ponudil zanimivo biološko razlago.

Antični mikrobi na Marsu, ki so rastli v in pod prstjo, so se vezali na dostopni ogljik-12 in ogljik-13, presnavljali izotop in ustvarjali metan. Ta se je nato dvigoval v atmosfero, kjer ga je razgradila ultravijolična svetloba, ogljik-12 pa je potem ponovno padel na površino planeta. S tem se tudi razloži, zakaj je bilo največ primerkov nabranih na višjih območjih kraterja Gale, ki bi tudi pred milijardami let, ko je tam morebiti resda bilo jezero, bili nad vodno gladino.

Mars se sicer zdi kot zelo neprijazno okolje za iskanje znakov življenja. V zimskem času temperatura na površini pade na -153 stopinj Celzija, atmosfera pa ima le 1% gostote atmosfere na Zemlji, sestavljena pa je večinoma iz ogljikovega dioksida.

A to je zgodba Marsa, kot jo poznamo danes. Pred 4.5 milijardami let naj bi bil planet videti popolnoma drugače – prekrit z oceani in morji, odet v gosto atmosfero. Kaj se je zgodilo? Marsovo magnetno polje je odpovedalo, sončni vetrovi so načeli in postopoma uničili atmosfero in s tem tudi vse vodne površine na planetu.

Vir: Time, Metro, Space.com

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord