A.B. | 2. 12. 2021, 12:13

Nasa svari: proti Zemlji drvi asteroid 800-krat močnejši od atomske bombe

profimedia

Po opozorilih ameriške vladne agencije za letalstvo in vesolje (NASA) se bo našemu planetu še ta mesec močno približal asteroid AH 2018. Slednji je zaradi svoje bližine Zemljini orbiti uvrščen v najnevarnejšo kategorijo Apollo.

Po pisanju tujih medijev je NASA pred kratkim potrdila, da se bo v mesecu decembru Zemlji približal asteroid AH 2018, ki je zaradi svoje velikosti in dejstva, da se njegova orbita v neki točki prekriža z Zemljino, uvrščen v najnevarnejšo kategorijo asteroidov Apollo. Vsi asteroidi, ki so klasificirani v tej kategoriji, predstavljajo največjo grožnjo masovnega uničenja življenja na našem planetu.

Če bi AH 2018 zapustil smer svoje orbite, bi lahko trčil v Zemljo z močjo nepredstavljivih razsežnosti. Nasini znanstveniki namreč ocenjujejo, da je moč asteroida AH 2018 kar 800-krat silovitejša od eksplozije nuklearne bombe. Domnevno naj bi se premer AH 2018 gibal v razponu od 84 do 190 metrov, kar je primerljivo z velikostjo asteroida Tunguska, ki je leta 1908 padel na območje ruske vasice ob reki Podkamenaja Tunguska v osrednji Sibiriji in povsem opustošil več kot 2000 kvadratnih kilometrov ozemlja. 

Zaenkrat smo lahko mirni

Čeprav bo AH 2018 v neki točki sekal pot Zemljine orbite, so Nasini strokovnjaki zagotovili, da zaenkrat ni razloga za alarmantno stanje. Najbližja točka, v kateri se bo asteroid približal Zemlji, je namreč približno 4,5 milijona kilometrov oddaljena od nas, kljub precejšnji oddaljenosti pa se nam vsaj do leta 2028 ''tako blizu'' ne bo približalo nobeno drugo nebesno telo. Do takrat bo NASA najverjetneje že popolnoma usposobila največji planetarni obrambni sistem, ki ga je poskusno lansirala konec letošnjega novembra in ga bo prihodnje leto testno usmerila v enega od asteroidov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.