A.B. | 27. 12. 2021, 20:16

NASA zaradi izvenzemeljskega življenja poklicala na pomoč teologe

Profimedia

Ameriška vladna agencija NASA se že dolgo ukvarja z raziskovanjem vesolja in odkrivanjem morebitnih sledi izvenzemeljskega življenja. Prav slednje je tisto, ki že dolgo buri duhove in o katerem se je doslej porodilo že marsikatero vprašanje ter še večje število najrazličnejših teorij in zarot. Zaradi tega - zaenkrat nepojasnjenega odgovora - je NASA k sodelovanju povabila skupino teologov, ki bi v primeru odkritja nezemljanov na novo definirali najrazličnejša verska izročila o nastanku sveta. 

Je človeška rasa v širnem vesoljskem prostoru sama, ali pa so nekje, na milijone kilometrov stran od našega planeta, tudi druge oblike življenja? To vprašanje je eno tistih, ki kljub intenzivnim raziskavam in izvenzemeljskim ekspedicijam ostaja ovito v tančico skrivnosti. A znanstveniki na podlagi dosedanjih ugotovitev ne izključujejo možnosti, da nekje v vesolju vendarle obstajajo naprednejše oblike življenja, ki še čakajo na odkritje. 

Prav zaradi tega so Nasini strokovnjaki k sodelovanju povabili skupino 24 teologov, ki bi - v primeru odkritja izvenzemeljskega življenja - preučili in na novo definirali celoten koncept nastanka človeštva ter najrazličnejših verskih prepričanj, ki med drugim narekujejo, da je bil 'najprej Bog', potem pa vse druge oblike življenja. 

Sodelovanje med NASO in teološko stroko se je začelo leta 2014, ko je ameriška vladna agencija k sodelovanju v svojem programu v Centru za teološke raziskave na Univerzi Princeton povabila 24 teologov, celoten program pa je podprla z donacijo v višini 970.000 evrov. Center za teološke raziskave je nastal z namenom, da bi se pod njegovim okriljem zgradil most med teologijo na eni strani ter znanstveniki in politiki na drugi - s skupnimi močmi pa naj bi tvorili enoten glas, ki bi naslavljal širšo javnost v zvezi z najrazličnejšimi globalnimi vprašanji. Program, ki je bil ustanovljen leta 2014, je začel s svojim polnim delovanjem dve leti kasneje, največja pozornost pa je bila namenjena odkrivanju odgovorov na vprašanja, kaj sploh je življenje, kaj pomeni biti živ in kje lahko potegnemo mejo med zemeljskim in izvenzemeljskim življenjem.

Ker je NASA v letošnjem letu storila veliko pomembnih korakov za nadaljnje odkrivanje življenjskih sledi v vesolju, se utegne človeška rasa slej kot prej seznaniti z dejstvom, da 'nismo sami'. Zdaj, ko se na Marsu nahajata že dva Nasina roverja, okoli Jupitra in Saturna kroži več Nasinih sond, v vesolje pa je bil pred kratkim izstreljen tudi vesoljski teleskop James, se zdi, da bi utegnili v kratkem izvedeti marsikaj novega in vznemirljivega o drugih - nezemeljskih oblikah življenja. 

Profimedia

Med 24 teologi, ki sodelujejo pri Nasinem programu, je tudi Dr. Andrew Davison - duhovnik in teolog z doktoratom iz biokemije, ki je o potencialnem izvenzemeljskem življenju in soočenju človeštva z njim dejal: ''Pomembno vlogo pri sprejemanju dejstva, da obstajajo tudi druge, izvenzemeljske oblike življenja, bi vsekakor odigrale različne verske tradicije. Prav zaradi tega je del Nasinega cilja raziskovanje družbenih posledic astrobiologije. Pri tem sodeluje z različnimi organizacijami, med katerimi je tudi Center za teološke raziskave v Princetonu.''

Dosedanje študije in raziskave so namreč pokazale, da se velika večina vernih Američanov otepa prepričanja, da bi lahko življenje obstajalo tudi na drugih planetih, a Davison ob tem pravi: ''Ideja o nezemljanih ni nemogoča.'' Z njim se strinja tudi Duilia de Mello, astronominja in profesorica fizike na Katoliški univerzi, ki je avgusta letos za Washington Post dejala: ''Če smo produkt stvarstva, zakaj ne bi mogli imeti življenja, ki se razvija tudi na drugih planetih? Čisto nič ne oporeka temu.''

Naš pogled na vesolje, nezemljane ter vse verske zapise bi utegnil zamajati prav nedavno lansirani vesoljski teleskop James, ki se ga v nekaterih virih drži tudi vzdevek 'časovni stroj'. Teleskop James je bil namreč ustvarjen z namenom, da bi 'pogledal nazaj' v prve galaksije, ki so nastale v zgodnjem vesolju pred več kot 13,5 milijardami let. Cilj najnovejše Nasine naprave je tako razkriti skrivnosti 'supermasivnih' črnih lukenj, oddaljenih vesoljskih svetov, zvezdnih eksplozij, temne materije in še mnogo tistega, čemur želijo znanstveniki dokončno pogledati v oči. 

Profimedia

Po dosedanjih napovedih lahko prve rezultate Jamesovih opažanj pričakujemo v letu 2022. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.