11. 4. 2021, 09:35 | Vir: STA

Nasa zaradi tehničnih težav preložila prvi polet helikopterja Ingenuity na Marsu

profimedia

Ameriška vesoljska agencija Nasa je preložila prvi polet helikopterja Ingenuity na Marsu. Kot so v soboto zvečer sporočili iz Nase, so se za preložitev prvega nadzorovanega motornega poleta na drugem planetu odločili zaradi tehničnih težav, vnovič pa ne bodo poskusili pred sredo.

Težave so se pojavile v petek ob preizkusu delovanja rotorjev helikopterja v fazi prehoda iz pripravljalne v letalno fazo, so sporočili iz Nase. Zato so se odločili, da za danes predvidenega prvega poleta ne izpeljejo.

Sicer je helikopter v dobrem stanju in je že poslal podatke na Zemljo. Te podatke zdaj preučujejo, da bodo lahko ugotovili problem ter se odločili, kdaj ga bodo znova poskusili zagnati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Helikopter, ki tehta približno 1,8 kilograma, se bo najprej preizkusno dvignil na tri metre, kjer bo ostal približno 30 sekund, nato pa bo znova pristal na površju rdečega planeta. Med poletom bo Ingenuity, ki nima znanstvenih instrumentov, fotografiral v visoki ločljivosti. V prihodnjih 30 dneh bo predvidoma opravil še več poletov.

Helikopter Ingenuity oziroma Iznajdljivost se je od roverja Perseverance oziroma Vztrajnost ločil prejšnjo soboto. Po prvi uspešno prestani noči na površju Marsa se je pokazalo, da ima helikopter ustrezno izolacijo, ustrezne grelce in dovolj energije v svoji bateriji, da lahko preživi mrzlo noč. Na Marsu namreč lahko temperatura pade tudi do minus 90 stopinj Celzija.

V naslednjih dneh so preizkušali propelerje in motorje, rover pa je naredil tudi selfie skupaj s helikopterjem.

Helikopter je Naso stal 85 milijonov ameriških dolarjev (71,5 milijona evrov). Namenjen je predvsem preizkusu koncepta, ki bi lahko močno spremenil raziskovanje vesolja. Zračna plovila bi lahko v prihodnje raziskovala precej hitreje kot roverji, pri čemer bi lažje raziskovala tudi bolj neravne terene.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord