D.H. | 15. 3. 2022, 08:00

"Naši pogrebi so že pripravljeni"

Profimedia

Ruski vojaški ujetniki v Ukrajini so v skrbeh, da jih ob vrnitvi v Rusijo čaka grozovita usoda. Po besedah nekaterih, naj bi bili "njihovi pogrebi že organizirani".

Ko je ukrajinsko ministrstvo za obrambo pozvalo matere ujetih ruskih vojakov, da naj pridejo po svoje sinove v Kijev, ti vojaki sedaj trdijo, da bodo ob vrnitvi v domovino obsojeni na smrt.

Kot poroča Telegraph, je na novinarski konferenci v Kijevu spregovoril ujeti ruski vojak, ki naj bi mu starši sporočili, da so v Rusiji zanj že organizirali pogreb. "V Rusiji smo že obravnavani kot mrtvi," je na medijski konferenci v Kijevu povedal vojak 2. ruske motorizirane divizije. "Imel sem priložnost poklicati starše, ki so mi povedali, da so zame že pripravili pogreb. Če se vrnemo kot del izmenjave ujetnikov, nas bodo lastni ljudje ustrelili."

Izjava vojaka je v medijih zaokrožila nekaj dni po tem, ko je bil ujet ruski podpolkovnik Astakhov Dmitry Mikhailovich, ki je napade na Ukrajino označil za "genocid", na tiskovni konferenci pa prosil za odpuščanje.

Povedal je še, da je bil, enako kot tudi njegovi kolegi vojaki, zaveden z lažnimi informacijami, saj so delovali pod vtisom, da so ukrajinsko vlado prevzeli nacisti. "Iskreno upam na vašo milost do tistih ljudi, ki pridejo do vas z dvignjenimi rokami ali pa so ranjeni. Žal mi je za ljudi v Rusiji, ki niso krivi. Njihova krivda je, da imajo napačne informacije," je še povedal podpolkovnik.

Po medijih in socialnih omrežij so sicer zadnje dni krožili posnetki ujetih ruskih vojakov, ki se po telefonu pogovarjajo s svojci. Ukrajina je z delitvijo teh posnetkov želela še dodatno zmanjšati podporo za napad Rusije, a so bili ob tem deležni tudi kar nekaj kritik.

Ukrajinsko odločitev, da v objavah pokaže ruske vojake v solzah, ki se po telefonih pogovarjajo s svojimi starši, je sicer obsodila mednarodna organizacija Rdeči križ, saj naj bi to bilo kršenje ženevske konvencije. Kot so povedali pri Rdečem križu, je v konvenciji zapisano tudi to, da je potrebno vojne ujetnike tretirati z dostojanstvom in se jih ne sme izpostavljati javnosti, tudi s širjenjem njihovih fotografij po družbenih medijih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord