8. 3. 2022, 18:07 | Vir: STA

Nasilje na spletu: Ženske in dekleta so pogoste žrtve

Policija žrtvam spletnega nasilja svetuje, naj ne brišejo sporočil, ampak jih shranijo oziroma naredijo zaslonsko sliko ali fotografijo pogovora v klepetu.

Profimedia

"Treba je vedeti, da spletno nasilje pušča posledice, predvsem psihične. Pri žrtvi povzročajo stisko, strah, nemir, nespečnost, sramotenje, tesnobo, izločenost, depresijo, samomorilne misli," ob mednarodnem dnevu žena sporočajo s policije.

Na policiji ob današnjem mednarodnem dnevu žensk opozarjajo, da so ženske in dekleta pogosto žrtve spletnega nasilja. "V svetu so znani tudi primeri hujših posledic spletnega nasilja, ko so si žrtve zaradi objave fotografij brez njihovega privoljenja vzele celo življenje," ugotavljajo. Glede na raziskave na ravni EU so ženske v primerjavi z moškimi nesorazmerno večkrat tarče nekaterih spletnih oblik nasilja, so zapisali na spletni strani.

Če ste deležne nasilja, to prijavite policiji

Na policiji svetujejo, da naj žrtve spletnega nasilja ne čakajo, temveč takoj poiščejo pomoč pri osebah, ki jim zaupajo, in podpornih službah.

Žrtve lahko dejanje spletnega nasilja prijavijo policiji na najbližji policijski postaji ali na številki 113. Več informacij je na voljno na spletnih straneh policije v rubriki Svetujemo, ozaveščamo.

Policija priporoča tudi, da žrtve ne brišejo sporočil, ampak jih shranijo oziroma naredijo zaslonsko sliko ali fotografijo pogovora v klepetu. Za izsleditev pošiljatelja je namreč pomembna vsaka informacija, ki jo bodo posredovali policiji.

Zlorabo naj prijavijo tudi tam, kjer se dogaja, torej na družbenem omrežju, forumu ali spletni strani.

Za pomoč pri odstranjevanju javno objavljenih intimnih posnetkov se lahko obrnejo tudi na nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost, še svetujejo policisti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol