1. 6. 2020, 10:14 | Vir: STA

Nasilje nad novinarji na protestih v ZDA izvajajo tako policisti kot protestniki

profimedia

Novinarji, ki poročajo s protestov proti policijskemu nasilju po smrti temnopoltega osumljenca Georgea Floyda v Minneapolisu, so tudi žrtve nasilja. Napadajo jih tako policisti z gumijastimi naboji, solzivcem in gumijevkami kot protestniki s pestmi in raznimi predmeti. Do nedelje so v ZDA našteli najmanj 60 primerov nasilja nad novinarji.

V Minneapolisu, kjer so se protesti začeli, je zaradi gumijastega naboja v glavo na levo oko oslepela fotografinja Linda Tirado. Televizijsko ekipo MSNBC so policisti napadli dvakrat zapored in se niso zmenili za opozorila, da streljajo na novinarje. V petek so aretirali novinarsko ekipo televizijske mreže, za kar se je guverner Minnesote Tim Walz opravičil in zagotovil, da se to več ne bo dogajalo. A policisti so še naprej napadali tudi novinarje.

V soboto in nedeljo zjutraj so tako gumijasti naboji v Minneapolisu leteli tudi na televizijsko ekipo Reutersa, fotograf te agencije pa je ostal brez fotoaparata. Novinarja Minneapolis Star Tribuna Chrisa Serresa so policisti dvakrat zbili na tla in mu grozili, da ga bodo ustrelili, če se premakne. Pred tem so proti njemu uporabili solzivec in gumijaste naboje. Novinarka Los Angeles Timesa Molly Hennessey Fiske je sporočila, da so proti njej in več deset drugim novinarjem iz neposredne bližine uporabili solzivec, čeprav so se identificirali z novinarskimi izkaznicami.

Nasilje pa ni bilo omejeno le na Minneapolis. Newyorška policija je aretirala novinarja Huffington Posta in komentatorja televizije CNN, v Los Angelesu so policisti pretepli novinarja Lexisa Olivierja Rayja, v Detroitu so novinarje napadli s solzivcem.

Odbor za zaščito novinarjev je opozoril, da gre za nedopustne poskuse ustrahovanja novinarjev. Pozval je tudi oblasti po ZDA, naj policistom ukažejo, naj ne napadajo novinarjev temveč naj jim zagotovijo varno poročanje o protestih.

Proteste je sprožilo ogorčenje zaradi smrti temnopoltega Georgea Floyda med aretacijo v Minneapolisu, ki je umrl v ponedeljek zaradi nasilja policista med aretacijo. Iz Minneapolisa so se protesti razširili na več kot 75 mest, doslej je najmanj 40 mest uvedlo policijsko uro. Po ZDA je mobiliziranih najmanj 5000 pripadnikov nacionalne garde.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.