10. 10. 2020, 07:33 | Vir: STA

Nasilje za doseganje politični ciljev v ZDA čedalje bolj sprejemljivo

profimedia

Delež Američanov, ki menijo, da je nasilje za doseganje političnih ciljev sprejemljivo, se je v zadnjih treh letih podvojil, kaže nova raziskava YouGov. Statistiko med drugim potrjuje četrtkova novica o aretacijah domačih teroristov, ki so nameravali ugrabiti demokratsko guvernerko Michigana Gretchen Whitmer.

Naklep jim je preprečil FBI, pravosodni minister ZDA Bill Barr, ki je vrhovni šef FBI, pa je kljub skoraj letu dni preiskave dejal, da o grožnjah guvernerki ni vedel ničesar.

Guvernerka je za naraščanje groženj desničarskih skrajnežev obtožila predsednika ZDA Donalda Trumpa, Bela hiša pa ji je odvrnila, da je ona tista, ki povzroča delitve med Američani. Trump ji je tvitnil, da naj se mu raje zahvali, ker je njegovo ministrstvo preprečilo ugrabitev.

Anketa YouGov za leta od 2017 do 2019, ki jo je objavil New York Times, ugotavlja, da je pred tremi leti 92 odstotkov Američanov odločno zavračalo vsako nasilje za doseganje njihovih političnih ciljev. Le osem odstotkov jih je imelo drugačno mnenje kot odločen ne nasilju. Letošnja anketa je ugotovila, da se je delež tistih, ki se jim nasilje zdi sprejemljivo podvojil.

Od maja naprej je več kot 50 ljudi namerno zapeljalo v protestnike s svojimi vozili, oboroženi protestniki so maja zavzeli kongres države Michigan, levi in desni skrajneži so se spopadali po Oregonu in Wisconsinu, vse več pa je napadov na novinarje.

Nasilje uporabljajo tako levi kot desni skrajneži, vendar pa Antidefamacijska liga ugotavlja, da so bili lani v ZDA desničarski skrajneži krivi za 38 od skupaj 42 umorov s političnim ozadjem.

Razlika je tudi v pristopu ameriških politikov, saj so republikanci veliko bolj agresivni od demokratov tako verbalno kot fizično. Kandidat za guvernerja Montane Greg Gianforte je na primer leta 2017 fizično napadel novinarja, ker mu ni bilo všeč njegovo vprašanje.

Predsednik ZDA Donald Trump je zgodba zase. Kmalu po prevzemu položaja je novinarje razglasil za sovražnike ljudstva, množico na svojih zborovanjih nenehno podžiga proti medijem in nič krivi četici snemalcev, ki s svojo opremo simbolizirajo Trumpove sovražnike ljudstva.

Nasilje neonacistov, rasistov in belih supremacistov Trump obsodi šele po več dnevih pregovarjanj njegovih zaveznikov, nasilje levice pa obsodi nemudoma in zelo odločno. Po besedah guvernerke Michigana desne skrajne skupine Trumpovih obsodb ne jemljejo resno, ampak jih razumejo kot skrito podporo in poziv za akcijo.

Politični analitiki menijo, da premik k nasilju v demokraciji ni neizogiben, vse pa je odvisno od vodilnih politikov, katerih mnenje ljudje upoštevajo. Če je obsodba skrajnežev in nasilja jasna in odločna - še posebej, če politik kritizira "svojo stran", na javnost to deluje pomirjevalno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.