13. 4. 2017, 21:30 | Vir: STA

Nasilno odstranjeni potnik David Sao bo tožil United Airlines!

profimedia

Potnik, ki so ga letališki policisti pred dnevi nasilno odstranili z letala ameriške letalske družbe United Airlines, je huje ranjen, je danes povedal njegov odvetnik Thomas Demetrio. Napovedal je, da bo njegov klient David Dao letalsko družbo verjetno tožil.

Kot je povedal odvetnik na novinarski konferenci v Chicagu, je David Dao utrpel resen pretres možganov, ima zlomljen nos, izgubil pa je tudi dva sprednja zoba. Do srede je bil v bolnišnici. Ocenil je, da bi zaradi uporabe prekomerne sile morala odgovarjati tako letalska družba kot tudi mesto Chicago, je dejal po poročanju časnika Chicago Tribune.

Demetrio je od sodišča že zahteval izdajo odloka, s katerim bi od letalske družbe in mesta Chicago zahtevali ohranitev vseh video posnetkov, posnetkov v pilotski kabini ter drugih podatkov o letu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Z odlokom želi tudi pridobiti kartoteke letaliških policistov, ki so Davida Daa zvlekli z letala. V okviru preiskave so letalske oblasti Chicaga za vpletene letališke policiste že odredile prisilni dopust.

Na novinarski konferenci je bila tudi potnikova hčerka Crystal Dao Pepper, ki je govorila v imenu svojega 69-letnega očeta, ki je zdravnik. Poudarila je, da se to, kar se je zgodilo njenemu očetu, ne bi smelo zgoditi nobenemu človeku.

Odvetnik je dodal, da je bila za Daa, ki je v ZDA prišel iz Vietnama leta 1975, to hujša izkušnja kot vietnamska vojna, navaja britanski BBC.

Incident, ki se je zgodil v nedeljo na letalu, ki se je pripravljalo na vzlet z mednarodnega letališča O'Hare, je sprožil mednarodne obsodbe, pozive h kongresni preiskavi ter peticijo z zahtevo po odstopu glavnega izvršnega direktorja letalske družbe Oscarja Munoza, čeprav se je kasneje opravičil Dau, njegovi družini in ostalim potnikom na letalu.

Peticijo je podpisalo več kot 150.000 ljudi, a je Munoz že zavrnil odstop.

Daa so nasilno zvlekli s polnega letala, ker je družba potrebovala sedeže za svoje uslužbence. Posnetek incidenta si je na svetovnem spletu ogledalo več milijonov ljudi. Incident se je zgodil, ko sta se s soprogo preko Chicaga vračala domov v Kentucky s počitnic v Kaliforniji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.