6. 3. 2022, 11:45 | Vir: STA

Nasprotovanje vse slabšemu položaju žensk v družbi (s shodi ob 8. marcu v Ljubljani)

Nebojša Tejić/STA

Letošnji mednarodni dan žensk, 8. marec, bodo zaznamovala javna nasprotovanja vse slabšemu položaju žensk v družbi in opozorila o njihovi premajhni zastopanosti na različnih področjih, denimo v politiki. K spoštovanju pravic in enakih možnosti žensk bodo v torek pozvali na shodu v Ljubljani, zvrstilo pa se bo tudi več drugih dogodkov.

Shod, ki bo v torek, 8. marca, na Kongresnem trgu v Ljubljani, napoveduje več društev, nevladnih organizacij in sindikatov, med njimi Ženski lobi Slovenije, Transparency International Slovenia in Sindikat Mladi plus. Na njem bodo predstavili položaj žensk v Sloveniji in svoje zahteve za enake pravice in možnosti spolov.

Za večjo izvoljivost žensk na volitvah v DZ

Organizatorji torkovega shoda ugotavljajo, da so se nakopičile neenakosti na številnih področjih. Na shodu bodo denimo zahtevali dostojne minimalne plače, povečanje števila starostnih skupin, upravičenih do presejalnih testov, in vključitev izobraževanja o spolnih stereotipih v učne načrte.

Prav tako zahtevajo, da parlamentarne stranke na svojih listah za spomladanske volitve v DZ polovico svojih izvoljivih okrajev namenijo kandidatkam, je za STA povedala predsednica Ženskega lobija Slovenije Ana Kalin. "Nove stranke, pri katerih se še ne ve, kateri so njihovi izvoljivi okraji, pa naj zagotovijo, da bodo imele 50-odstotni delež kandidatk," je pozvala.

Vsekakor je po njenih besedah pomembno, da zakon določa spolne kvote. A to ni dovolj, da bi zagotovili, da bi bilo med izvoljenimi na državnozborskih volitvah dejansko več žensk, je pojasnila.

Poleg tega meni, da je treba povečati vpliv volivk in volivcev na to, kdo je na kandidatnih listah. O tem, kdo bo uvrščen nanje, zdaj namreč po mednarodnih raziskavah odloča ozek krog ljudi v vrhovih strank, navadno moških, in vprašanje je, ali so enake možnosti žensk najvišja prednostna naloga tega kroga, je dodala.

Na problematiko pri participaciji žensk v politiki se bo osredotočilo tudi omizje, ki ga v torek pripravlja državni svet.

Na ljubljanski filozofski fakulteti se bodo v torek začeli tradicionalni Dnevi enakosti spolov, na katerih se bo vse do 13. aprila zvrstilo več dogodkov na temo enakih pravic in možnosti za oba spola. Kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si bosta v ponedeljek podelila nečastni naziv bodeča neža za najbolj seksistično izjavo, društvo Mesto žensk pa bo v torek podelilo nagrado Ženske o ženskah, s katero nagrajuje borke za boljši svet.

Za boljše usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja

STAklub bo v torek v sodelovanju s komisijo za enake možnosti na področju znanosti, ki je svetovalno telo ministrstva za izobraževanje, pripravil mednarodni spletni posvet z naslovom Znanstvenice v medijih. Navezali se bodo na podatke globalnega indeksa za spremljanje enakosti v medijih, po katerih je med citiranimi strokovnjaki le petina žensk. Znanstvenih zgodb, ki izpodbijajo stereotipe o spolu, pa je medtem le pet odstotkov.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pa bo v torek pripravila okroglo mizo, na kateri bodo predstavili koncept usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja ter novosti, ki jih prinaša evropska direktiva o usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja staršev in oskrbovalcev.

Pogledali bodo, kako je področje usklajevanja urejeno v kolektivnih pogodbah dejavnosti in kako delodajalci nagovarjajo področje usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja. Prav tako bodo posredovali izkušnje iz terena. Pri tem bodo iskali možne ukrepe, ki bi olajšali usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja delavk in delavcev.

V zdravstveni in babiški negi za boljše pogoje dela

V zbornici zdravstvene in babiške nege - zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov pa so že pred 8. marcem poudarili, da v Sloveniji ženske predstavljajo več kot 85 odstotkov vseh zaposlenih na tem področju, kljub temu pa nimajo dovolj močne besede pri načrtovanju in odločanju v zdravstveni politiki.

Poleg nujnega izboljšanja delovnih pogojev in konkurenčnega plačila je treba po njihovi oceni prilagoditi politiko zaposlovanja, ponuditi bolj prilagodljive urnike dela ter omogočiti zaposlenim karierni razvoj in zasedanje vodstvenih delovnih mest.

Na problematiko nasilja nad ženskami pa so spomnili v Društvu SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja. Kot so zapisali v izjavi, so pravice žensk vedno znova kršene, zaradi tega pa lahko prihaja do umorov žensk zaradi njihovega spola.

Pobudo za praznovanje dneva, ki bi bil posvečen vsem ženskam, je leta 1910 na drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk v Koebenhavnu dala nemška komunistka Clara Zetkin (1857-1933). Prvič so ga praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, toda ob različnih dnevih. Leta 1911 so ga obeležili tudi v Trbovljah.

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 1977 z resolucijo določila 8. marec kot mednarodni dan žensk. Na ta dan leta 1857 so namreč ženske v tekstilni industriji v New Yorku protestirale proti nečloveškim delovnim razmeram in nizkim mezdam.

Napisala Polona Šega

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec