Živa Avžner | 27. 8. 2021, 10:38

Malinca Nastja Kramer o deljenem vodenju podjetja, poslovnih lekcijah in okusnemu zajtrku

Malinca

Blagovna znamka Malinca je primerna za vse, ki ste pristaši zdrave prehrane, prehranskih dodatkov in naravne kozmetike. Na njihovi spletni strani ne spreglejte okusnih receptov in nasvetov za zdravo življenje. Sogovornica Nastja Kramer Pesek je nasmejana in vedno v gibanju. Je solastnica podjetja, skupaj z Andrejo Stopar - to sta mami Malinci.

M: S čim zjutraj pridobite energijo za nov delovni dan?

Zajtrk in matcha sta popolna kombinacija za dober začetek dneva. Zajtrk si med delavniki pripravim večer prej in si ga zjutraj nesem s sabo v Malinco. V večji meri je vedno enaka kombinacija: 3 žlice kosmičev (ovseni ali pirini), 1 žlička chia semena, pol decilitra poljubnega mleka, poljubno sadje (največkrat jagodičevje), 4 žlice jogurta (grški ali kokosov) in 1 žlička medu ali arašidovega masla.

M: Kako zelo je pomembno, da sta delo in zasebno življenje ločena? 

Podjetniki le stežka ločimo zasebno življenje od poslovnega. S tem sem imela tudi sama izziv, dokler nisem ugotovila, da nima smisla strogo ločevati, ampak je glavno, da se naučimo odklopiti. Malinca je praktično moj način življenja. Je res, da le redko delam aktivno več kot 8 ur dnevno, potem pa si vzamem čas za gibanje, kuhanje, družino, lenuharjenje. Na takšen način se odklopim in dobim nove ideje. Vmes pogosto posnamem še kakšen Instagram story, pripravim kakšen nov recept za Malinco ali odgovorim na kakšno nujno službeno zadevo.

Malinca
M: Kako se sprostite?

Najbolj se sprostim na sprehodih s psičko Zaro, v fitnesu ali s klepetom s katero od prijateljic. Zelo me sprostijo in mi dajo nov zagon tudi potovanja, ki jih obožujem in si prizadevam obiskati vsaj 3 malce bolj oddaljene države letno.

M: Imate kakšen recept, kako voditi podjetje z nekom – v vašem primeru s prijateljico?

Pomembno je, da je prijateljstvo močno in da se znamo odkrito pogovarjati ter sproti rešujemo izzive. Ključno je, da imamo iste cilje s podjetjem in predvsem, da si na začetku točno razdelimo delo, odgovornosti in se pogovorimo glede financ. Midve z Andrejo sva že od začetka odgovorni vsaka za svoje področje in to je eden od razlogov, da solastništvo dobro deluje. Sem prav ponosna na to, da se v osmih letih nisva niti enkrat zares skregali.

M: Poslovna lekcija, ki ste se jo naučili in bi jo želeli deliti z bralci?

Bom delila kar 3 ključne lekcije, ki sem se jih na svoji podjetniški poti naučila skozi lastne napake. Prvič – za uspeh je najbolj pomembna dobra ekipa. Druga stvar je fokus – podjetniki imamo po navadi ogromno nekih idej in potem imamo težave, ker preprosto delamo preveč stvari hkrati in na ta način izgubimo fokus, kar slabo vpliva na poslovne rezultate. S tem sem imela sama precej težav. Tretja stvar pa je ta, da si moramo vedno upati vprašati za pomoč, mnenje, nasvet …

Malinca
M: Kaj svetujete nekomu, ki se želi podati na samostojno podjetniško pot, pa si ne upa?

Da naj najde nekoga, ki ga bo na tej poti 100 % podpiral in ga spodbujal (partnerja, prijatelja, mentorja …). To se mi zdi ključno, ker na ta način lažje zberemo pogum in naredimo korak naprej na podjetniški poti. Prav tako predlagam, da sledi motu, ki mu jaz sledim že precej let: Work smart – have fun – make a difference.

M: Najboljša odločitev v vašem življenju?

Vsekakor odločitev za podjetniško pot z Malinco.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.