"To je največja napaka, ki jo delate pri nakupu mesa," pravijo izkušeni mesarji, ki razkrivajo, na kaj naj so kupci pozorni

1. 12. 2025, 08:00 | Uredništvo
Mesar v mesnici (foto: Profimedia)
Mesar v mesnici
Profimedia

Izkušeni mojstri svoje obrti so odločno povedali, kako in kaj.

Dandanes meso ni nič kaj poceni, in ko se odpravimo ponj, je dobro vedeti, na kaj moramo biti pozorni. Zato je dobro izkoristiti znanje, ki ga ima mesar. Ta vam lahko pomaga najti popoln kos mesa za vaš načrtovani obrok po najboljši ceni. Vsekakor je modro, če tiste, ki se vsakodnevno ukvarjajo z mesom, povprašamo po kakšnem nasvetu - ti so vsekakor neprecenljivi. Nekaj mesarjev je za portal Simply Recepies razkrilo, kaj je tisto, na kar naj so kupci pozorni.

Na primer, vsi kosi govedine niso enaki. Poleg razlik v ceni ima vsak kos edinstveno mišično strukturo, ki vpliva na mehkobo in okus. Mesar Danny Arriaga pojasnjuje, da se kupci pogosto odločajo med ramstekom in pečenko. "Ramstek je težko rezati, medtem ko ima pečenka več okusa zaradi svoje mišične strukture," pravi Arriaga.

Mesarji so tudi pomemben vir informacij o varnosti hrane. Mesar Ed Campbell poudarja, da je ena najpogostejših napak, ki jih opaža, negotovost kupcev glede pravilnih temperatur peke. "Lahko pomagamo odpraviti ugibanje," pojasnjuje in dodaja, da vas nasvet o tem, kako naj bo kos mesa pečen in pri kateri temperaturi, lahko reši pred suhim, prepečenim obrokom, pa tudi pred zdravstvenimi tveganji.

Oxford izbral besedo leta: veste, kaj pomeni?

Preberite še:

Potem pa je tu še sam odnos. Eden od mesarjev je tako za omenjeni portal dejal, da on in sodelavci z veseljem odgovorijo na vaša vprašanja, povedo, katera govedina je tisti dan najboljša, priporočijo, koliko kupiti za praznovanje, ali pa delijo nasvete za pripravo zahtevnejšega kosa. "Ne prodajamo vam zgolj mesa, temveč vam pomagamo uspeti v kuhinji," je poudaril. 

Sporočilo je jasno: ne glede na to, ali kuhate za dva ali za celo družino - izkušen mesar vam bo vedno pomagal razrešiti dileme. Vse, kar je treba storiti, je to, da ga preprosto vprašate za nasvet.

Številni si za zajtrk privoščijo to kombinacijo - a raje nikar, zdravniki opozarjajo, da je zelo škodljiva za srce