STA/P.M. | 10. 4. 2024, 17:11

Popolnoma raznežena slovenska predsednica v Atenah: "Enega lepotca smo srečali na poti!"

Instagram/Nataša Pirc Musar

Z grško predsednico sta ob njenem obisku ugotovili, da ju povezuje zelo veliko stvari!

"Ljudje v Grčiji obožujejo pse in mačke. Enega lepotca smo srečali na naši poti, ko se je hladil v prijetni senci. Z grško predsednico Katerino Sakelaropulu sva ugotovili, da naju res povezuje veliko stvari, tudi ljubezen do živali," je na Instagramu ob zaključku svojega uradnega obiska v Grčiji zapisala slovenska predsednica Nataša Pirc Musar.

Slovenska predsednica se je ob koncu udeležila tudi 9. Delfskega gospodarskega foruma, kjer je spregovorila o izzivih današnjega sveta.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nataša Pirc Musar, PhD (@natasa.pirc.musar)

"Če želimo živeti bolje, je pomembno vlagati v nedeljiv mir in človeško dostojanstvo za vse," je izjavila na otvoritvi v Atenah. Izpostavila je pomen trajnostnega in pravičnega razvoja, ki bi ga vodile ljudem in naravi prijazne gospodarske in družbene usmeritve.

"Kot civilizacija smo gospodarsko in znanstveno zelo napredovali, a še nismo dosegli ciljev, zapisanih v Ustanovni listini Združenih narodov. Priča smo vojnam, terorističnim napadom in spopadom med skupnostmi v obsegu brez primere," je dejala.

Prepričana je, da uporaba vojaške moči, pravice veta v VS ZN ali popolno ignoriranje VS ZN pri uresničevanju političnih in vojaških ciljev zagotovo ni v našem skupnem interesu.

"Zamisel o vojaškem reševanju problemov ni le v nasprotju z mednarodnim pravom, temveč je tudi dokaz podcenjevanja človeškega intelektualnega potenciala," je dodala.

Ob tem je poudarila, da miroljubni svet lahko temelji le na trajnostnem razvoju, ki odpravlja krivice. Tovrstna razvojna pravičnost je tesno povezana s pravico do dostojnega življenja za vse, je sporočil urad predsednice republike. Dostojno življenje pa je odvisno od trajnostne, ljudem in naravi prijazne gospodarske in družbene usmeritve. "Za to potrebujemo globoko etično usmeritev mednarodne skupnosti, sicer kot civilizacija ne bomo preživeli," je pojasnila

Instagram/Nataša Pirc Musar

"Storiti je treba več, da bi ljudi prepričali, da se vlaganje v naše okolje in pravičen razvoj splača," je nadaljevala. Opozorila je, da preveč politikov svoj obstoj legitimira s številkami gospodarske rasti, ki pa po njenem mnenju ne zmanjšuje vedno revščine in ne ustvarja enakih možnosti za napredek.

"Bogatejši del tega planeta se mora naučiti živeti z manj. Da bi živeli z manj in bolje, pa je potrebno ukrepati glede pravičnejše obdavčitve najbogatejših - tako podjetij kot posameznikov. Obdavčitev njihovega premoženja je namreč naložba v kakovosten razvoj družbe, katere del so," je dejala.

"Če želimo živeti bolje, se moramo tudi zavedati, da sta nedeljiv mir in človeško dostojanstvo za vse vrednoti, ki nista naprodaj. Vlagati moramo v oboje," je dodala.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol