12. 5. 2021, 15:31 | Vir: STA

Nauru ob cepljenju vseh odraslih prebivalcev slavi svetovni rekord

Profimedia

Mala tihomorska država Nauru slavi "svetovni rekord" v cepljenju, saj so s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepili vseh skoraj 7400 odraslih prebivalcev.

Odročna otoška država je eno redkih območij na svetu brez novega koronavirusa, zdaj pa je postala še ena prvih, ki je vsaj s prvim odmerkom cepila vse odrasle, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada Nauruja je sporočila, da je štiritedenska kampanja cepljenja presegla pričakovanja. Cepilni centri so ostajali odprti dlje, da so omogočili dostop do cepljenja čim več ljudem.

Prvi odmerek je prejelo 7392 ljudi, pri čemer so upoštevani tudi tujci. Cepljenje z drugim odmerkom nameravajo izvesti do sredine julija.

"Nacionalna delovna skupina za koronavirus je izjemno zadovoljna s tem svetovnim rekordom, hvala vsem v Nauruju, da so opravili svojo vlogo," je vlada zapisala v izjavi za javnost.

Vodja delovne skupine Kieren Keke je povedal, da še ni čas za sprostitev. Testiranje na novi koronavirus se bo nadaljevalo, saj želijo zagotoviti, da otok ostane brez virusa. "Z vsakim potnikom, ki pride, tveganje za vnos koronavirusa v državo ostaja. Zadnji dogodki v Papui Novi Gvineji, Fidžiju in Indiji kažejo, kako hitro se lahko spremenijo razmere," je poudaril.

Blizu podobnega uspeha je še ena odročna otoška država v Tihem oceanu. V Palauu je doslej prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo 97 odstotkov odraslih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol