13. 3. 2020, 12:32 | Vir: STA

Naval na trgovine ni potreben, preskrba z živili ni ogrožena

profimedia
Naval na trgovine ni potreben, preskrba z živili ni ogrožena (foto: profimedia)

Takoj po tem, ko je država v četrtek napovedala, da bo razglasila epidemijo, so se številni podali v trgovine. Pristojni mirijo, da je osnovnih življenjskih potrebščin dovolj. "Prepričana sem, da bo država poskrbela, da ljudje ne bodo ostali lačni ali brez možnosti, da kupijo ali dobijo hrano," je dejala državna sekretarka Simona Repar Bornšek.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je v današnji izjavi za medije glede aktualnega stanja v zvezi s pojavom koronavirusa pozvala k uporabi zdravega razuma: "Omejili bomo število ljudi, ki gredo skupaj v trgovino, ni treba, da gre cela družina. Omejili bomo morda, da ne gremo vsak dan. A zaloge za daljše obdobje niso potrebne."

Kot je opozorila, bi namreč s tem lahko v stisko spravili ljudi, ki niso sposobni kupiti zalog za cel mesec. Znova je vsem položila na srce, naj v trgovino ne hodijo bolni:

"Če bo v karanteni ali izolaciji cela družina, ima civilna zaščita načrt za dostavo hrane."

"Trenutno nismo v razmerah, ki bi obetale večji izpad pri dobavi hrane, mogoče zgolj nekaterih artiklov," je v četrtek v oddaji 24ur zvečer povedala stara in kmalu nova ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec.

Po njenih besedah bo sicer v primeru izpada pri kakšni skupini živil treba posegati po drugi skupin živil, ki bodo na policah. "Na področju mesa Slovenija teh težav nima, če bo motena preskrba s svinjskim mesom, bo treba poseči po piščančjem ali govejem," je ponazorila.

Država ima blagovne rezerve, ki zagotavljajo preskrbo z osnovnimi življenjskimi potrebščinami za tri mesece. "V tem trenutku jih obnavljamo in povečujemo. Pripravljen je tudi sklep, s katerim jih bomo povečali tam, kjer pričakujemo, da bi lahko bila oskrba motena," je povedala.

Podobno je v četrtek zvečer v oddaji Odmevi TV Slovenije povedal premier v odstopu Marjan Šarec: "Če se bodo zaostrene razmere dolgo nadaljevale, bo kakšnega tropskega sadja primanjkovalo. A najpomembnejše je, da bodo osnova živila in teh je v blagovnih rezervah še dovolj."

Tudi mandatar Janez Janša je v četrtek državljane pozval, naj bodo pri kopičenju zalog zmerni. Določene zaloge si je po njegovih besedah sicer pametno narediti zato, da ni treba vsak dan hoditi v trgovske centre, pretiravanje pa lahko pomeni, da zmanjka za nekoga drugega.

Zagotovil je, da bo z blagovnimi rezervami poskrbljeno za najnujnejše, če bo oskrba motena več tednov ali celo mesece. Tudi po njegovih besedah jih bodo sproti dopolnjevali, med drugim bodo odkupovali viške mleka.

Nova vlada, ki bo po pričakovanjih potrjena danes, ne načrtuje zaprtja trgovinskih centrov. S tem bi po Janševi oceni naredili velik problem, ker prebivalstvo ni pripravljeno na to in v tako kratkem času ni mogoče aktivirati alternativnih poti oskrbe, ki se pripravljajo.

Nekatera velika nakupovalna središča so spremenila urnik obratovanja. Ljubljanska Citypark in Center Vič, mariborski Europark in celjski Citycenter so sedaj od ponedeljka do sobote odprti od 10. do 18. ure, ob nedeljah pa zaprti. Za trgovine Interspar spremembe ne veljajo.

V centrih Supernova, v katerih so trgovine Mercator, Spar in Interspar, ter v Hoferju in trgovinah Tuš so povedali, da o spremembi delovnega časa ne razmišljajo, bodo pa v celoti upoštevali smernice pristojnih organov. V Hoferju in Tušu so zagotovili, da kljub opaženem višjem povpraševanju, sproti zagotavljajo ustrezne količine živil.

Kot so dodali v družbi Spar Slovenija, se potrošniki v večji meri odločajo za nakupe izdelkov z daljšim rokom uporabe, v nakupih pa prednjačijo moka, koruzni zdrob, testenine, mesne omake, suhi kvas in trajno mleko.

V Mercatorju so dejali, da ni nobene potrebe za neracionalno in nepotrebno kopičenje zalog, kupce pa prosijo, naj kupujejo razumno in strpno. "Mercator je pripravljen na večje povpraševanje in ima v svojih skladiščih zadostne količine blaga, predvsem osnovnih živil," so zagotovili.

So pa priznali, da povečano povpraševanje v tako kratkem času otežuje sprotno polnjenje polic. "A v zadnjih tednih smo naročila povečali in z našimi dobavitelji zagotavljamo večje količine izdelkov, ki zadoščajo tudi za trenutno povečano povpraševanje," so dodali.

"Blago na dnevni ravni dobavljamo iz lastnega logističnega centra, zato ta trenutek ni potrebe za zaskrbljenost za pomanjkanje živil. Tudi sadje in zelenjava tekoče prihajata na naše prodajne police, saj imamo različne nabave vire, od tega veliko slovenskega sadja in zelenjave," so izpostavili v Tušu.

"Naša nabavna mreža je razvejana in široka, zato se lahko hitro prilagajamo. Trenutno dovoz živil v centralno skladišče v Lukovici poteka večinoma brez posebnosti, so pa količine dostav večje, s čimer odgovarjamo na večje povpraševanje in tako zagotavljamo zadostne količine," pa so poudarili v Hoferju.

Trgovci krepijo tudi ukrepe za dezinfekcijo delovnih površin, vozičkov in nakupovalnih košar. Ob razkužilih, ki so na voljo, bodo denimo v Hoferju postavili še postaje za razkuževanje rok. Kupce opominjajo na spoštovanje higienskih standardov in na uporabo zaščitnih rokavic z obveščevalnimi tablami. Dodatne ukrepe so uvedli tudi na področju skladišč oz. logističnih središč.

Trgovci zaznavajo precejšnje povečano nakupovanje v njihovih spletnih trgovinah. V Tušu so tako denimo napovedali, da bodo v kratkem odprli nove termine za prevzem in se trudijo, da v najkrajšem času dodajo nove lokacije za prevzem naročil najprej v Mariboru in nato še v Ljubljani.

V Hoferju so ob tem zagotovili, da cene izdelkov ostajajo enake, razen v skrajno izjemnih primerih, kjer se nabavne cene zaradi povpraševanja po surovinah povečajo do mere, ko je ohranjanje enake cene poslovno nevzdržno. "Poudarjamo, da so tovrstni primeri izjeme," so dodali.

Medtem pa se preskrbovalna veriga s hrano kopiči in ustavlja s kmetij v vzgojno-izobraževalne ustave. Kot so danes opozorili v Združenju predelovalcev mesa na kmetijah, se bo v ponedeljek, ko bodo šole in vrtci ostali zaprti in ne bo ne prireditev ne kupcev na tržnicah, prodaja z nekaterih kmetij v celoti ustavila.

V združenju so tako opozorili, da bo nastala velika gospodarska škoda in pozvali k sprejetju določenih ukrepov za omilitev posledic. Med drugim predlagajo oprostitev plačevanja davkov in prispevkov ter dodatne finančne ukrepe, ki bodo kmetijam zagotovile vzdržen ekonomski položaj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.