4. 3. 2022, 11:13

Navkljub odločitvi EU-ja Telekom Srbije ponovno predvaja Putinove propagandne televizije

profimedia

Navkljub odločitvi Evropske unije, da se zatemni predvajanje ruskega državnega kanala RT in Sputnik, je Telekom Srbije ta spustil nazaj v eter. Po pisanju hrvaških medijev naj bi RT vrnili v program tudi pod okriljem Telekom Srpske in M:TEL v Črni gori.

Odločitev o tem naj bi sprejeli na državnem Telekomu Srbije, po pisanju Teleskopa pa naj bi bilo jasno, da tako sporne odločitve ne bi bilo mogoče sprejeti brez soglasja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

RT & Sputnik kot propagando orožje Putina

Evropska unija je pred tem že sprejela odločitev, da se predvajanje RT in Sputnika prepove in oba medija označila za Putinovo propagandno orožje.

RT je bil ustvarjen leta 2005 pod imenom Russia Today. Financira ga država, svoje vsebine in oddaje pa širi prek spletnih strani v več tujih jezikih (med drugim tudi v angleščini, francoščini, španščini in arabščini). RT je imel težave z ameriškimi in nemškimi regulatorji že pred rusko invazijo v Ukrajini.

Za oba medija - RT in Sputnik - je značilno, da koordinirano manipulirata z informacijami in dezinformacijami. To je jasno pokazala tudi evropska delovna skupina East StratCom, ki o njunem delovanju zbira podatke vse od leta 2015.

Sankcije, ki jih je sprejela Evropska unija, zajemajo vsa sredstva prenosa in distribucije vsebin, torej tudi kablov, satelitov, IPTV-jev, platform, spletnih strani in aplikacij.

  • Spodaj posnetki z mobilnih zaslonov, ki bi v skladu z odločitvijo EU morali biti zatemnjeni:
N1
N1

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec