8. 5. 2020, 19:01 | Vir: STA

Navodila za ponovno delovanje vrtcev in šol usklajena

profimedia

Ministrstvo za izobraževanje je vrtcem in šolam poslalo težko pričakovana navodila za postopno odpiranje vrtcev in šol. Iz njih je razvidno, da bo lahko v razredih osnovnih in srednjih šol od 10 do 15 otrok, v vrtcih pa v posamezni skupini od osem do 10 otrok.
 

Omejitev do deset otrok v skupini bo veljala za prvo triletje osnovnih šol, omejitev do 15 otrok pa za učence devetih razredov osnovne šole in zaključnih letnikov srednjih šol, je razvidno iz priporočil, ki jih je pridobila STA.

Zaposleni in devetošolci bodo naj bi v osnovni šoli nosili maske. Devetošolci le zunaj matične učilnice, zaposleni pa ves čas. V srednjih šolah naj bi zaposleni maske nosili ves čas, dijaki pa jih bodo lahko pri pouku in maturi odložili. Med šolskimi odmori, vključno s šolsko malico, dijaki ne bodo smeli zapuščati učilnic, prav tako ne učenci v osnovni šoli.

V vrtcih bo lahko skupina prvega starostnega obdobja (od enega do treh let) štela do osem otrok, v drugem starostnem obdobju (od četrtega do šestega leta) pa bo lahko v oddelku do 10 otrok. Skupine naj se med seboj ne bi srečevale. Za zaposlene je priporočljivo, da uporabljajo masko, zlasti pri srečevanju s sodelavci in starši otrok. Za slednje je priporočilo, naj v vrtec ne vstopajo, če ni nujno, če že vstopajo, pa pa naj si nadenejo masko. Otroci naj si ne bi delili igrač, teh naj tudi ne bi prinašali od doma.

Dijaki srednjih šol bodo morali v šolo prinesti podpisano izjavo, da v zadnjih 14 dneh niso imeli znakov covida-19 in prav tako niso bili v stiku z osebo, ki je imela potrjena okužbo z novim koronavirusom. Za učence osnovnih šol in otroke v vrtcih bodo morali tako izjavo podpisati starši.

Navodila je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ves teden usklajevalo z vsemi deležniki.

Za zdaj velja, da naj bi vrtce odprli 18. maja, isti dan pa naj bi v osnovnih šolah stekel tudi pouk za učence prvega triletja ter dijake zaključnih letnikov srednjih šol. 25. maja naj bi v šole odšli še učenci devetih razredov osnovne šole. Dokončen sklep o tem mora sicer sprejeti še vlada, ki naj bi o tem odločala v sredo ali četrtek. Njena odločitev bo odvisna od razvoja epidemije koronavirusa.

Predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Jana Bogataj sicer ocenjuje, da v tem trenutku nič še ne vedo, kje se gibljejo, ker nimajo zbranih podatkov o številu otrok in niti ne vedo, koliko zaposlenih se vrne na delo. "Glede na to, da imamo znižan normativ v oddelkih, bo zagotovo potrebno skupino otrok oblikovati drugače, kot pa je običajna sestava oddelkov in tudi normativ strokovnih delavk," je dejala za STA.

Ob koncu tedna bodo po njenih besedah zbirali podatke od staršev, da se opredelijo, ali bodo otroka pripeljali v vrtec ali ne, enako bodo storili pri zaposlenih. Kajti tisti, ki imajo kakršne koli bolezenske znake, kot so opredeljeni kot rizični, bodo morali pridobiti ustrezno potrdilo, da se ne morejo vrniti na delo.

"Navodila so v veliki meri takšna, kot smo jih pričakovali. Dosegli smo minimalne spremembe, ki nam vsaj do neke mere omogočajo začeti s poukom, a v šolah bomo imeli velike težave z zagotovijo ustreznih prostorov," pa je navodila komentiral predsednik Združenja osnovnih in glasbenih šol Slovenije Gregor Pečan.

Tudi v osnovnih šolah bodo ta konec tedna po njegovih besedah zbirali informacije od staršev, koliko otrok bodo poslali v šolo, in učiteljev, ki bodo uveljavljali zdravstvene zadržke. "Tu bo velika težava, saj bodo morali prinesti potrdilo specialista medicine dela in glede na število učiteljev v Sloveniji je bojazen, da nekateri ne bodo mogli to storiti že do naslednjega ponedeljka," je dejal.

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.