3. 8. 2020, 19:44 | Vir: STA

Nedaleč od Splita gasilcem v boju s požarom preglavice delata močan veter in nedostopen teren

Hina/STA

Obsežen požar, ki je danes izbruhnil na območju Kaštelov pri Splitu, skušajo pogasiti s štirimi gasilskimi letali. Na terenu je tudi 120 gasilcev s 35 vozili, poročajo hrvaški mediji. Kot navajajo, naj bi gasilci uspeli obraniti hiše, a jim preglavice delata močan južni veter in za gasilske cisterne nedostopen teren ob pobočjih gore Kozjak.

Požar je najprej zajel rastline nad jadransko magistralo pri Kaštel Sućurcu, veter pa je hitro razpihoval požar proti Kaštel Gomilici in tudi vrhu Kozjaka, je poročal splitski časnik Slobodna Dalmacija na svoji spletni strani. Gorijo trava, nizke rastline in gozd.

Kot so neuradno izvedeli, so gasilci uspeli obraniti družinske hiše pred požarom. Zgorelo naj bi nekaj električnih drogov. Na fotografijah je videti velik oblak belo-rjavo-rumenega dima, ki ga močan jugo nese proti Kozjaku.

Gasilci so dejali, da je požar zajel veliko območje. Poudarili so, da gre za klasični primer eruptivnega požara, ki se širi z veliko hitrostjo.

Pred tem so splitski gasilci pogasili požar v središču Splita, ko je ob znani splitski rivi zgorelo več parkiranih motociklov. Požar je poškodoval tudi teraso nekega lokala, kot tudi dva palmova drevesa. Hrvaški mediji poročajo, da je gmotna škoda velika.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord