3. 2. 2020, 12:53 | Vir: STA

Nedeljski napad v Londonu izvedel obsojeni terorist

profimedia
Nedeljski napad v Londonu izvedel obsojeni terorist (foto: profimedia)

Nedeljski napad z nožem v Londonu je izvedel 20-letni Sudesh Amman, ki je bil pretekli teden predčasno izpuščen iz zapora, v katerem je bil zaradi terorizma. V povezavi z napadom so opravili tudi dve hišni preiskavi.

Napad je po navedbah britanske policije izvedel 20-letni Amman, ki je bil pretekli teden po polovici prestane zaporne kazni izpuščen iz zapora. Konec leta 2018 je bil obsojen na tri leta in štiri mesece zapora zaradi posedovanja dokumentov s terorističnimi informacijami in razširjanja terorističnih publikacij. Prijeli so ga zaradi suma načrtovanja terorističnega napada.

Londonska metropolitanska policija je sporočila, da so ga nadzorovali. Oboroženi policisti so mu sledili peš, so pojasnili.

Britanski BBC poroča, da so bili v času njegove izpustitve zaskrbljeni glede nevarnosti, ki bi jo lahko predstavljal javnosti. Vendar ni bilo pravnih mehanizmov, ki bi omogočili, da bi ostal v zaporu.

Policija je danes v povezavi z napadom, ki se je zgodil v južnem predmestju Londona, izvedla dve hišni preiskavi. Eno so izvedli v južnem Londonu, eno pa v mestu Bishop's Stortford severno od Londona. Aretirali niso nikogar, preiskave pa se nadaljujejo, so povedali na metropolitanski policiji.

V nedeljskem napadu z nožem so bili ranjeni trije ljudje, ki so jih prepeljali v bolnišnico. Nihče več ni v smrtni nevarnosti. Napadalca so policisti ubili.

Britanski premier Boris Johnson je napovedal, da bo danes predstavil "temeljite spremembe" sistema obravnave obsojenih teroristov. To je sicer napovedal že po novembrskem terorističnem napadu na Londonskem mostu, v katerem je moški z nožem ranil več ljudi, umrla pa sta dva človeka. Tudi tisti napad je izvedel moški, ki je bil v preteklosti v zaporu zaradi terorizma.

Londonski župan Sadiq Khan je bil danes kritičen do počasnega uvajanja sprememb, ki jih je premier napovedal po novembrskem napadu. Poudaril je, da bi lahko nedeljski napad preprečili.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.