16. 2. 2019, 16:33 | Vir: STA

Nekdanjega ameriškega kardinala Theodora McCarricka v Vatikanu spoznali za krivega

profimedia

Papež Frančišek je razrešil duhovniškega poklica nekdanjega ameriškega kardinala Theodora McCarricka, ki ga je disciplinska komisija v Vatikanu spoznala za krivega, da je odrasle in mladoletne napeljeval k spolnim odnosom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kongregacija za nauk vere je McCarricka spoznala za krivega napeljevanja odraslih in mladoletnih k spolnim odnosom in grehom ter ugotovila, da je ob tem zlorabil svoj položaj, so danes sporočili iz Vatikana. Papež se je glede na sklep kongregacije odločil, da nekdanjega kardinala razreši duhovniškega poklica.

Ameriška škofovska konferenca je v odzivu sporočila, da je papeževa odločitev jasen signal, da zlorab ne bodo dopuščali. "Noben škof, ne glede na to, kako vpliven je, ni nad cerkveno zakonodajo," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik ameriške škofovske konference kardinal Daniel DiNardo.

88-letni McCarrick je prvi kardinal, ki je bil razrešen duhovniškega poklica zaradi spolnih zlorab.

Papež je oktobra lani odredil poglobljeno preiskavo vatikanskih arhivov glede nekdanjega ameriškega kardinala, ki je odstopil julija lani. McCarrick obtožbe glede zlorabe mladoletnikov in duhovniških pripravnikov zanika.

Primer McCarricka je avgusta lani povzročil pravi vihar, ko je nekdanji veleposlanik Svetega sedeža v ZDA, nadškof Carlo Maria Vigano v pismu obtožil papeža, da je za obtožbe o spolnih zlorabah McCarricka vedel najmanj od leta 2013, a jih je ignoriral. Dokazov za to sicer ni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.