2. 12. 2021, 10:49 | Vir: STA

Nekdanji avstrijski kancler Sebastian Kurz se umika iz politike

Thierry Monasse/STA

Nekdanji avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes potrdil poročanje medijev, da se po desetih letih umika iz politike. V petek bo predvidoma predal vodenje Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) in poslanske skupine, v prihodnjih tednih pa uredil predajo vseh svojih političnih funkcij, je pojasnil danes v izjavi za medije.

"Odločitev ni bila lahka, ampak ne občutim žalosti," je povedal nekdanji kancler. Ob tem je pojasnil, da je vedno čutil veliko strast do politike, a da je ta začela pojenjati z očitki korupcije v zadnjih mesecih. Ob tem je znova zavrnil kakršnokoli krivdo. Veseli se tudi, da bo lahko očitke zavrnil pred sodiščem.

"Pogosto se reče, da je politika nehvaležen posel in danes bi rad poudaril, da tega ne vidim tako in temu nasprotujem. Zdi se mi neverjetno lepo, da se zavzameš za nekaj, v kar verjameš in neverjetno lepo je, da delaš za republiko in državo in ji služiš," je še povedal Kurz.

Ob tem se je še zahvalil za izkušnje in doživetja zadnjih desetih letih. Dodal je, da je bil do nedavnega prepričan, da občutka po zmagi na dvojih volitvah ne more preseči nič, potem pa se mu je rodil sin Konstantin. "Ta čudež je nekaj neverjetnega," je poudaril.

"Zame se začenja novo poglavje življenja, ki ga lahko odprem danes," je še povedal. Veseli se namreč časa, ki ga bo sedaj lahko preživel z družino. O nadaljnjih kariernih korakih ni želel govoriti.

Kurz je oktobra po korupcijskem škandalu in preiskavi odstopil s položaja kanclerja, kjer ga je nasledil dotedanji zunanji minister Alexander Schallenberg. V okviru škandala Kurza preiskujejo zaradi očitkov poneverbe in krivega pričanja. Gre predvsem za njegovo vlogo pri domnevnem kupovanju pristranskega medijskega poročanja in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem.

Po odstopu s čela vlade se je Kurz vrnil v poslanske klopi, kjer je prevzel vodenje poslanske skupine ÖVP.

Vodja poslanske skupine bo sedaj znova August Wöginger. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pa bi lahko Kurza na čelu stranke nasledil notranji minister Karl Nehammer. Ali bo Nehammer postal tudi kancler, ostaja odprto. Zaenkrat je znano le, da bo v petek srečanje vodstva ÖVP, nato pa bo Kurz urejeno predal politične funkcije, kot je napovedal.

Podkancler Werner Kogler iz Zelenih je danes izrazil veliko spoštovanje do odločitve Kurza. "Skupaj smo v vladi dosegli veliko kljub razhajanjem," je povedal.

Kurzu se je danes za njegovo delo in zaupljivo sodelovanje zahvalil tudi predsednik države Alexander Van der Bellen.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord