4. 12. 2020, 16:11 | Vir: STA

Nekdanji avstrijski minister zaradi korupcije obsojen na 8 let zapora

profimedia
Nekdanji avstrijski minister zaradi korupcije obsojen na 8 let zapora (foto: profimedia)

Nekdanji avstrijski minister za finance Karl-Heinz Grasser je bil danes na sodišču na Dunaju obsojen na osem let zapora zaradi zlorabe položaja in sprejema dela skoraj desetmilijonske podkupnine pri prodaji več tisoč javnih stanovanj. Grasser, nekdanji zvezdnik avstrijskih svobodnjakov, je že napovedal pritožbo.

Gre za sojenje za t. i. afero Buwog, ki se je začelo pred okoli tremi leti. Na zatožni klopi je poleg nekdanjega ministra sedelo še 13 obtoženih. Vsi so sprva zanikali krivdo, tik pred začetkom procesa pa si je Peter Hochegger, sicer Grasserjeva poročna priča, premislil.

Priznal je, da je bil on tisti, ki je posredoval zaupno informacijo konzorciju med Immofinanz in Raiffeisenbank OÖ, ki je leta 2004 zmagal na razpisu za nakup 60.000 stanovanj v lasti države. Ta konzorcij je za nakup odštel 961 milijonov evrov, milijon več kot njihovi tekmeci CA Immo.

Tri leta kasneje je konzorcij Immofinanz in Raiffeisenbank OÖ stanovanja prodajal po dvojni ceni, kolikor je odštel zanje. Grasser pa je skupaj z ostalimi soobtženimi pobral odstotek "provizije" v višini 9,6 milijona evrov.

Grasser je bil tedaj finančni minister, ki je odločal o prodaji stanovanj. Vedel je za ponudbe, informacija pa je lahko prišla le od njega, je danes odločila sodnica Marion Hohenecker. "Nobenega dvoma ni, da je bila podkupnina dana. To so potrdile številne priče in dokazi," je poudarila sodnica.

Podkupnina je bila nakazana na tri različne račune v Lihtenštajnu, pa tudi v "poštne nabiralnike" na Cipru. "Kdor pošteno posluje, ne potrebuje računov v Lihtenštajnu," je dejala sodnica.

Zavrnila je tudi navedbe Grasserja, da je od tašče prejel približno pol milijona evrov gotovine. Grasser je namreč poročen z dedinjo draguljarskega imperija Swarovsky crystal in je bil zaradi svojega razkošnega in uživaškega življenjskega stila pogosto priljubljena "tarča" tabloidov.

Sodišče je Grasserja obsodilo zaradi zlorabe zaupanja, ponarejanja dokazov in sprejetja podkupnine. To je v Avstriji prva obsodba zaradi korupcije ministra med opravljanjem položaja. Sodnica mu je dosodila osem let zapora. Večletne zaporne kazni so doletele tudi druge soobtožene. Sodba sicer še ni pravnomočna in Grasserjev odvetnik je že napovedal pritožbo, še poroča APA.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.