10. 3. 2022, 11:37

Nekdanji boksarski prvak Vladimir Kličko o 'grozoviti realnosti vojne': "To je največji boj v mojem življenju."

Profimedia

Nekdanji ukrajinski boksarski šampion Vladimir Kličko je na Instagramu objavil sporočilo, v katerem se je pojavil ob svojem bratu, Vitaliju Kličku, županu Kijeva, s katerim sta po začetku ruskega napada ostala v prestolnici in jo branita še danes.

(Naslovna fotografija: Vladimir Kličko se je 25. februarja, dan po vstopu ruskih sil v Ukrajino, odel v ukrajinsko zastavo pred slavolokom Wellington Arch v osrednjem Londonu, preden je odpotoval nazaj v Ukrajino in se na prvih bojnih linijah pridružil bratu Vitaliju, županu Kijeva. (Profimedia))

Vladimirjev brat Vitalij Kličko je postal župan Kijeva leta 2014, od začetka vojne pa je že večkrat poudaril, da je "pripravljen umreti" v boju za Ukrajino. Vladimir Kličko, je pred časom za Daily Mirror priznal, da je zdaj ujet v največjo bitko njegovega življenja.

"Boks je šport – to pa je vojna in ljudje umirajo," je povedal v intervjuju. "Med najinim pogovorom so nedolžne ženske, otroci in civilisti podvrženi bombam, raketam in grozovitim realnostim vojne. Ljudje pravijo, da je to največji boj mojega življenja in s tem se strinjam – je pa žalostno, ko se zaveš, kako strašljiva je v resnici vojna."

Vladimir Kličko je bil profesionalni boksar med leti 1996 in 2017, zdaj pa poziva, da bi bila Rusija izključena iz vseh mednarodnih športnih dogodkov in tekmovanj, dokler Ukrajinci "umirajo pod rusko agresijo." Želi, da bi svet sledil zgledu Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki je podal pobudo, da bi bili ruski in beloruski športniki izključeni iz mednarodnih tekmovanj.

V Instagram objavi je Vladimir Kličko še dodal: "Pozivam vse mednarodne partnerje, da sledijo tragediji, ki se te dni dogaja v Ukrajini in tej nesmiselni vojni, ki ne bo imela zmagovalcev in poražencev. Ne dovolite, da se to še naprej dogaja Ukrajini, ne dovolite, da se zgodi Evropi in posledično celemu svetu. Združeni smo močni. Podprite Ukrajino."

Je pa Vladimir Kličko na drugi strani kritično izpostavil Veliko Britanijo zaradi, kot pravi sam, »patetičnega odziva« na ukrajinsko begunsko krizo. Velika Britanija bi po njegovem mnenju lahko naredila več, saj je doslej izdala manj kot 1000 viz za ukrajinske državljane.

Po poročanju EuroNews je sicer doslej največ ukrajinskih beguncev sprejela Poljska (več kot 1,2 milijona). Madžarska jih je sprejela okoli 190.000, Nemčija 50.000, Italija pa 17.000. V Sloveniji je doslej prošnjo za mednarodno zaščito izkazalo nekaj manj kot 400 Ukrajincev, poroča STA.

Viri: Daily Mirror, EuroNews, STA

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.