5. 10. 2017, 15:31 | Vir: STA

Nekdanji britanski premier naj bi spolno zlorabljal otroke

profimedia

Britanska policija bi nekdanjega premierja Edwarda Heatha, če bi bil še živ, zaslišala v zvezi z zlorabami sedmih otrok, med drugim 11-letnega dečka. H

Heath naj bi bil v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja del t.i. westminstrskega pedofilskega kroga, v katerem naj bi bili številni vidni britanski politiki in druge javne osebnosti.

Rezultate preiskave je objavil šef policije v Wiltshiru Mike Veale. Poudaril je, da je bil Heath izjemno ugledna, vplivna in nasploh velika osebnost, verjetno ena najmočnejših na svetu. Vendar pa so obtožbe proti njemu po njegovih besedah zelo resne in prihajajo od velikega števila ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V obsežni preiskavi, ki je trajala dve leti in stala 1,7 milijona evrov, so sicer preiskovali obtožbe, ki jih je podalo 40 ljudi in se nanašajo na obdobje med letoma 1956 in 1992. Heath je bil na položaju premierja med letoma 1970 in 1974.

Preiskavo je odprla posebna neodvisna komisija IPCC, ki je preučevala očitke na račun dela policije, potem ko je nek upokojeni detektiv razkril, da policija v Wiltshiru v 90. letih 20. stoletja namerno ni preiskala očitkov na račun Heatha in tega, da je bil del pedofilskega kroga.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ