7. 2. 2021, 06:33 | Vir: STA

Nekdanji prvi mož Evropske centralne banke Mario Draghi uspešen v prvem krogu pogajanj

profimedia

Nekdanji prvi mož Evropske centralne banke Mario Draghi je opravil prvi krog pogovorov o oblikovanju nove italijanske vlade, ki naj bi državo izvlekla iz gospodarske in zdravstvene krize. Sestal se je še s predstavniki Gibanja pet zvezd in skrajno desne Lige, ki so mu izrekli načelno podporo. A sledil bo še drugi krog pogajanj.

Draghiju je že v petek uspelo na svojo stran pridobiti nekaj pomembnih političnih akterjev, kot so levosredinska Demokratska stranka (PD), manjša stranka Živa Italija nekdanjega premierja Mattea Renzija in desnosredinska stranka Naprej Italija (FI) prav tako nekdanjega premierja Silvia Berlusconija.

Včeraj je skušal Draghi, ki se ga je zaradi uspešnega boja s finančno krizo, ko je bil na čelu ECB, prijel vzdevek Super Mario, v sodelovanje prepričati še predstavnike Gibanja pet zvezd in skrajno desne Lige, katerih podpora je ključna.

V Ligi so po sestanku po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izrazili pripravljenost, da podprejo novo, že 67. italijansko vlado po drugi svetovni vojni.

"Smo pripravljeni. Smo največja politična sila v državi, smo sila, ki bi morala biti v vladi (...) za razliko od nekaterih mi ne mislimo, da lahko gremo naprej tako, da vedno govorimo ne," je po pogovorih z Draghijem izjavil vodja Lige Matteo Salvini.

Pogojev za vstop v vlado nekdanji italijanski notranji minister ni navedel, je pa dejal, da bo vodstvo stranke končno odločitev sprejelo po drugem krogu pogovorov prihodnji teden.

Srečanju z Ligo je sledilo srečanje z Gibanjem pet zvezd, na katerem je med drugim sodeloval tudi eden njegovih ustanoviteljev, komik Beppe Grillo. Začasni vodja gibanja Vito Crimi je po pogovorih izpostavil, da Italija predvsem čim prej potrebuje novo vlado, in dodal, da bodo, ko bo ta prišla, lojalni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA je vodstvo gibanja predvsem izpostavilo željo po nadaljevanju dosedanjega dobrega sodelovanja s socialdemokrati (PD), s katerimi so bili v minulem letu in pol skupaj v vladi pod vodstvom premierja Giuseppeja Conteja. Na pogovorih je bil navzoč tudi sam Conte, sicer nestrankarski politik, ki pa naj bi se zdaj po pričakovanjih pridružil Gibanju pet zvezd in po ugibanjih nekaterih morda celo postal novi zunanji minister.

Vodstvo Gibanja pet zvezd - to je s približno tretjino vseh poslancev najmočnejša sila v italijanskem parlamentu - je sicer že pred današnjim dnem zavrnilo možnost, da bi podprli tehnično vlado pod Draghijevim vodstvom. Edina možna vlada je po njihovem mnenju politična vlada, a tudi glede tega naj bi bili v stranki razdeljeni.

Draghi zaenkrat ni dajal javnih izjav. Po poročanju italijanskih medijev naj bi bili zdaj na vrsti pogovori s predstavniki civilne družbe in socialnih partnerjev, nato pa bo prihodnji teden sledil drugi krog pogovorov s političnimi strankami. Po poročanju APA bo imel Draghi takrat morda s seboj že tudi seznam potencialnih ministrov.

Potem ko je s premierskega položaja nedavno odstopil Conte, je italijanski predsednik Sergio Mattarella mandat za sestavo nove vlade v sredo na presenečenje mnogih podelil Draghiju. Ta ga je sprejel in izrazil prepričanje, da bodo našli enotnost, nato pa nemudoma pričel s pogovori. Če mu ne uspe, se Italiji obetajo predčasne volitve.

Kot je danes poročal italijanski dnevnik Corriere della Sera, izbiro Draghija za mandatarja podpira več kot 60 odstotkov Italijanov. Sodeč po javnomnenjski raziskavi, ki jo je naročil časnik, jih po drugi strani kar 48 odstotkov meni, da je glavni krivec za politično krizo v času pandemije Renzi. Najbolj priljubljen politik v državi medtem ostaja Conte, ki ga podpira 28 odstotkov vprašanih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord