19. 5. 2008, 15:44 | Vir: Playboy

Nekoč so bili dinaridi

Matjaž Dekleva

Nekoč je bil ideal. Bil je moškega spola, poosebljal pa ga je polnokrvni tip dinarskega izvora. O njem so krožile bolj ali manj resnične zgodbe, ki so moškim pri nas vlivale upanje in jih držale v svetem prepričanju, da so center vesolja, predvsem pa svoje dnevne sobe. Da o spalnici niti ne govorimo. Žal so bile v takšno vizijo o gospodovalnem moškem vse prevečkrat vpletene sanje.

Sanje tistih, ki niso znali ali mogli vladati v lastni hiši. Ker je takšnih tudi danes na pretek, ostajajo živi tudi vsi mogoči nasveti o tem, kako krotiti ženo in vladati družini. Seveda jih je treba brati med vrsticami in s polno mero previdnosti, kajti Bosanci so bili veliki bojevniki, svoje brazgotine pa so znali dobro skriti. In to ravno z nasveti, ki so jih radodarno delili drugim.

Največja težava današnjih moških pri nas je, da nočejo priznati svojega (domnevnega) copatarstva. Jemljejo ga preveč resno, tako kot službo in vse ostale obveznosti, ki jih žal nosijo s seboj domov. Tudi naša pop ikona Roberto Magnifico je spoznal, da copatarstvo ni nujno tudi suženjstvo.

V svoji pesmi Magnifico je peder dopoveduje, da ima doma družino in da je zaradi tega v očeh zapeljivih deklet in celega sveta raje »peder« kot pa največji ljubimec v mestu, kar je enako slab mož, oče in sin. Seveda je sporočilo te pesmi le malo kdo razumel na ta način. V pesmi so spoznali Magnificovo zajebancijo, ne pa tudi nasveta, skritega med verzi. Bodi pravi mož v hiši in tudi zunaj boš deležen spoštovanja!

Čebula ni nujna

Če pa ti gre kdaj še bolj slabo kot ponavadi, nikar ne obupaj. Če nič drugega, se bo vedno našel kdo, ki ti bo verjel, da je pri vas doma slišati le tvojo besedo. Tudi stari dinaridi so se v prostem času ukvarjali predvsem s tem, kako svojo okolico prepričati, da lahko sami doma jedo čebulo, kadar se jim zljubi. In da so njihovi strastni poljubi najbolj dišeči daleč naokrog.

Še zelo prisoten je stereotip Bosanca, ki prihaja iz hiše ves napihnjen, z nosom med oblaki, kot glava družine, zavistni sosedje pa si pulijo lase z glave, ker je tako suveren. Prepričani so, da je tako tudi v hiši, kar pa še zaleč ne drži. Seveda vam ne priporočamo, da svoje argumente podkrepite s čebulo, ker bi bili lahko narobe razumljeni. Časi le niso naklonjeni gurmanskemu načinu reševanja težav.

Počisti enkrat, počisti za vedno

Kot že rečeno, so se naši junaki iz davnine veliko borili. Predvsem z načeli, ki so jih na koncu vedno veliko stala. Eno takšnih je bilo to, da moški nikoli ne pospravlja po hiši. Če pa že, potem si mora izbrati pravi trenutek. Bosanec je pospravil takrat, ko je šla žena rojevat.

Seveda je pričakoval, da mu bo takrat še posebej hvaležna. Včasih je vžgalo, danes pa bi malo teže. Predvsem ko gre za naše ženske, ki si raje zapomnijo vse tiste trenutke, ko so morale čistiti same, kot da bi nagrajevale lene može. In še nekaj ne smemo pozabiti: pospravljajte redko, a zato toliko bolj temeljito. Važen je vtis, o katerem vedo dinaridi veliko.

Tako je vtis, da pripoveduje pesem »kafu mi draga ispeci« o moškem, ki je ženi naročil, da mu skuha kavo. Le ta sedi v kuhinji in ponosno zre skozi kuhinjsko okno, medtem ko mu pohlevna žena pripravlja eno z mlekom. Toda če bolj natančno prisluhnete, lahko ugotovite, da je to zelo žalostna pesem.

V podtonu je zaznati pomirjenost z usodo. Kava sicer diši, toda ne tako kot bi si ON to želel. Bistvo je v tem, da so ženske namerno naredile tako, kot da je vse kakor hočejo moški. One so jim pustile iluzijo, da so glavni v hiši, v resnici pa je bilo in je še vedno povsem drugače. ON sicer pije kavo, a nad njim bdi oblastniška žena s cigareto v roki. Tujec je od nekdaj dobival napačen vtis, ker je mož sedel, žena pa stregla.

Ne nasedajte stereotipom, predvsem pa ne verjemite šalam na račun Bosancev, ker se boste ušteli! Bosanci imajo namreč distanco do samih sebe. Ravno distanca in samoironija jih rešuje pred jarmom. Zelo pa so tudi veseli, če kdo nasede njihovi propagandi. Če se je česa treba naučiti od njih, je to prav ta smisel za seciranje lastne neumnosti.

Rože prepovedane

Pesimizem tu nima kaj iskati. Vse se da namreč zelo hitro urediti; malce glasnega preklinjanja in tolčenja po mizi požene staro kri po žilah in spet se prebudijo zanemarjeni geni. Zaradi tega morate biti vedno na preži, kajti vaša moč je v lovljenju pravega trenutka. Ženski instinkt deluje ves čas, medtem ko se moški sproži naglo in brezglavo. Izkoristite ugoden veter in povejte, kar vam leži na duši.

Videli boste, da vse le ni tako mračno, kot izgleda. Toda naj vas dober občutek ne zavede. Prosim vas, nikar ne poizkušajte z rožami. Bosanci ne nosijo rož in pozabljajo pomembne datume (rojstne dneve, obletnice in podobno). Le vsake toliko časa presenetijo ženo in otroke. Kajti pomembno je presenetiti. S čim in kako, pa v starih zapiskih ne stoji.

Kdo je Bosanec

Ne jemljite si k srcu, če vam žena po prepiti noči pripravi hladen sprejem. Preprosto se obrnite in vrnite v gostilno. To počnite toliko časa, dokler vas ne pričaka kava. Nasvet, ki v današnjih časih morda ni najbolj primeren, a je vendarle vredno poskusiti. Samo Bosanec moraš biti, da ti uspe! Dolgoletne izkušnje pravijo, da je vsak razgovor brezpredmeten.

Ženskam ni nikoli dovolj in ni ga moškega, ki bi lahko na tem polju izbojeval končno zmago. Veliko več lahko naredite, če ste zaščitnik svojega zaklada. Odlika dinaridov je, da zagotavljajo varnost. Vedno, ko je priložnost za kaj takšnega, pokažite, da ste na njeni strani. Ni pomembno, kje se nahajate in kaj počnete – tudi če bo vaš ugled s tem ogrožen, pokažite vsem, kdo je Bosanec zunaj hiše!

TEKST: Esad Babačić

ILUSTRACIJE: Matjaž Dekleva

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol