31. 1. 2021, 10:08 | Vir: STA

Nemčija bo za nespoštovanje dogovora pri nabavi cepiva pravico iskala na sodišču

profimedia

Nemška vlada je farmacevtskim družbam, ki zamujajo z dobavo cepiv proti covidu-19 v Evropsko unijo in ne spoštujejo dogovorov, zagrozila s tožbami. "Če se izkaže, da podjetja niso spoštovala svojih obveznosti, se bomo morali odločiti o pravnih posledicah," je za nemški časnik Die Welt dejal nemški minister za gospodarstvo Peter Altmaier.

Nobeno podjetje ne more nekaznovano dajati prednosti drugim državam pred EU, je poudaril Altmaier.

Zaradi zamud pri dobavi cepiva proti covidu-19 v zadnjih tednih narašča napetost med evropskimi voditelji in britansko-švedskim farmacevtskim gigantom AstraZeneca. Podjetje je sporočilo, da zaradi težav v belgijski tovarni EU lahko v prvem četrtletju dobavi le četrtino dogovorjenih odmerkov cepiva.

Evropska komisija je v odziv na težave z dobavo cepiv proti covidu-19 v petek zvečer sklenila, da uvede mehanizem za zagotavljanje preglednosti pri njihovem izvozu iz unije. Ta mehanizem bo omogočil "hitrejše cepljenje", je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Altmaier.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo danes o zamudah na virtualnem srečanju govorila z izvršnimi direktorji farmacevtskih podjetij, s katerimi je Evropska unija sklenila pogodbe o dobavi cepiva proti covidu-19.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord