28. 10. 2020, 18:06 | Vir: STA

Nemčija gre 2. novembra v "lockdown"

Profimedia

Nemška kanclerka Angela Merkel se je danes z ministrskimi predsedniki zveznih dežel dogovorila, da bodo v ponedeljek uvedli strožje ukrepe za zajezitev pandemije covida-19, je izvedela nemška tiskovna agencija dpa iz kroga udeležencev srečanja. Vsebina ukrepov še ni znana, vendar vlada zagovarja delno zaustavitev javnega življenja.

Merklova danes na virtualnem srečanju s 16 ministrskimi predsedniki razpravlja o novih ukrepih, ki bi lahko pomagali upočasniti širjenje novega koronavirusa. Zaenkrat so se strinjali, da bi strožji ukrepi začeli veljati v ponedeljek. 

Kakšni bi bili ti ukrepi, zaenkrat še ni znano. Glede na predlog vlade bi zaprli bare in restavracije, dovoljena bi bila dostava ali osebni prevzem. Omejili bi tudi druženje v javnosti na člane dveh gospodinjstev, v večji meri bi prepovedali notranji turizem, nastanitve bi lahko nudile svoje usluge le za nujne primere.

Zavzemajo se tudi za zaprtje kinodvoran in gledališč ter športnih in rekreacijskih ustanov. Bi pa skušali obdržati odprte šole in vrtce. Odprti bi ostali tudi frizerski saloni, na drugi strani pa bi svoja vrata zaprli kozmetični in masažni saloni. Ukrepi bi bili v veljavi do konca novembra, da bi tako rešili božič, kot piše v vladnem predlogu.

V Nemčiji se soočajo s strmim porastom novih okužb. V zadnjem dnevu so potrdili 14.964 novih okužb, kar je največ od začetka epidemije. Skupno so potrdili 449.275 okužb, od tega je umrlo 10.098 ljudi, 27 v zadnjem dnevu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.