27. 12. 2020, 09:03 | Vir: STA

Nemčija, Madžarska in Slovaška začele cepljenje že v soboto, Nizozemska bo počakala do 8. januarja

profimedia

Nemčija, Madžarska in Slovaška so cepljenje proti covidu-19 začele že v soboto, dan pred današnjim skupnim začetkom množičnega cepljenje v veliki večini držav članic EU, tudi Sloveniji. Štiri države bodo kampanjo cepljenja s cepivom Pfizerja in BioNTecha začele v ponedeljek, Nizozemska pa 8. januarja.

Članice unije so prve pošiljke cepiva Pfizerja in BioNTecha, ki je primerno za starejše od 16 let, prejele v soboto. Vsaka je dobila 9750 odmerkov. Pošiljke cepiva so iz Pfizerjeve tovarne v belgijskem Puursu v članice EU ob poostrenih varnostnih ukrepih po večini prispele v zgodnjih urah sobotnega dopoldneva.

Kampanja cepljenja naj bi se skupaj začela danes, a so v treh državah prve državljane cepili že v soboto. V Nemčiji je cepivo kot prva prejela 101 leto stara Edith Kwoizalla, oskrbovanka doma za starejše v zvezni deželi Saška-Anhalt. Skupno naj bi cepili že 40 oskrbovancev doma in 10 zaposlenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški zunanji minister Jens Spahn je v soboto v luči spodbujanja ljudi k cepljenje pozval k skupnim nacionalnim prizadevanjem, češ da je cepivo nujno za poraz pandemije.

"Ključno je za to, da dobimo nazaj svoja življenja," je dejal. "Vsako cepljenje pomeni manj okužb in manj smrti. Kdorkoli sodeluje, rešuje življenja," je dejal.

Na Madžarskem je pot cepljenju odprla zdravnica Arienne Kertesz iz bolnišnice v Budimpešti. "Dolgo sem čakala, da ga prejmem, saj je od tega odvisna moja zmožnost, da delam mirno in varno," je dejala.

Na Slovaškem pa je cepivo kot prvi prejel specialist za nalezljive bolezni Vladimir Krcmery v mestu Nitra na zahodu države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V večini preostalih članic se cepljenje začenja danes, dan zatem pa še v Belgiji, Luksemburgu, na Portugalskem in v Latviji. Cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha je prvo cepivo proti covidu-19, ki so ga doslej odobrili v EU. V postopku je še več drugih cepiv - o cepivu Moderne naj bi Evropska agencija za zdravila (Ema) odločala 6. januarja.

Cepljenje so doslej že začele tudi Rusija, Velika Britanija, Kanada, ZDA, Švica, Srbija, Singapur in Savdska Arabija. Prav tako cepljenje že poteka na Kitajskem.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec