18. 12. 2019, 13:41 | Vir: STA

Nemčija po Malti v zakonsko prepoved terapije za spreobrnitev homoseksualcev

profimedia

Nemška vlada je danes sprejela predlog zakona, ki prepoveduje t. i. terapije za spreobrnitev, s katerimi želijo homoseksualcem vsiliti heteroseksualnost. Zakon za kršitelje predvideva globo in do enega leta zapora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
 

Zakon, ki naj bi stopil v veljavo prihodnje leto, je poleti predlagal zdravstveni minister Jens Spahn, ki je poročen z moškim.

"Homoseksualnost ni bolezen. Zato je že pojem terapija zavajajoč," je danes dejal Spahn iz vrst vladajočih krščanskih demokratov (CDU).

Terapije za spreobrnitev za seboj pogosto pustijo telesne in duševne posledice. "Zaradi teh domnevnih terapij ljudje v resnici zbolijo, ne ozdravijo," je dodal minister.

Na vladi so se v zadnjem trenutku strinjali z zaostritvijo predloga zakona. Sprva so nameravali tovrstne terapije popolnoma prepovedati le za osebe, mlajše od 16 let, a bo sedaj prepoved veljala za vse mladoletnike. Pri odraslih bo kazen grozila v primeru prisile v terapijo ali podajanja lažnih informacij glede terapije.

Po navedbah zdravstvenega ministrstva bi lahko zakon, ko ga bo potrdil parlament, v veljavo stopil do sredine prihodnjega leta.

Z zakonom nad psevdoznanost

Medicinski strokovnjaki uvrščajo psihološke ali duhovne intervencije za spreminjanje spolne usmerjenosti med psevdoznanstvene panoge, ki so lahko neučinkovite in boleče. Med najspornejšimi praksami sta uporaba elektrošokov in vbrizgavanje moškega hormona testosterona.

Nemčija bo po navedbah francoske tiskovne agencije AFP s sprejetjem zakona postala druga članica EU za Malto, ki bo prepovedala terapije za spremembo spolne usmerjenosti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord