8. 2. 2021, 18:13 | Vir: STA

Nemčija, Švedska in Poljska izgnale ruske diplomate

Xinhua/STA

Nemčija, Švedska in Poljska so se danes odločile za izgon ruskih diplomatov. Gre za povračilni ukrep Moskvi, potem ko je Rusija med nedavnim obiskom visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella izgnala diplomate iz teh držav, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Iz Moskve so se odzvali s sporočilom, da gre za sovražno potezo.

Rusija je v petek med Borrellovim obiskom zaradi sodelovanja na protestih v podporo ruskemu opozicijskemu voditelju Alekseju Navalnemu iz Rusije izgnala diplomate iz Nemčije, Poljske in Švedske.

Omenjene tri države so danes skoraj hkrati sporočile, da bodo izgnale vsaka po enega ruskega diplomata.

Nemško zunanje ministrstvo je ob tem pojasnilo, da je bil izgon iz Rusije povsem neutemeljen, nemški diplomat pa da je zgolj opravljal svoje naloge "opazovanja razvoja dogodkov v Rusiji z zakonitimi sredstvi".

Švedska zunanja ministrica Ann Linde je dejala, da je Stockholm "obvestil ruskega veleposlanika, da so osebo z veleposlaništva zaprosili, naj zapusti Švedsko" ter da gre za "jasen odgovor na nesprejemljivo odločitev o izgonu švedskega diplomata, ki je zgolj opravljal svoje dolžnosti".

Tudi poljsko zunanje ministrstvo je obsodilo "neutemeljen izgon" poljskga diplomata iz Sankt Peterburga in za "persono non grato" razglasilo uslužbenca ruskega konzulata v Poznanu.

Moskva se je nemudoma odzvala. "Današnje odločitve Poljske, Nemčije in Švedske so neutemeljene in sovražne. Predstavljajo nadaljevanje niza potez, sprejetih na Zahodu glede naše države, ki jih označujemo za vmešavanje v notranje zadeve," je sporočila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Borrell se je zaradi ponesrečenega obiska znašel pod plazom očitkov v EU. Kot je zapisal v nedeljo, mora imeti očitno rusko zavračanje dialoga posledice, pri čemer ni izključil možnosti novih sankcij.

Skupina evropskih poslancev naj bi zaradi dogajanja pripravljala pismo s pozivom k Borrellovemu odstopu. V Bruslju so o tem danes dejali, da pisma še niso prejeli in da predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen podpira Borrella, tudi odločitev za obisk v Moskvi.

O odnosih EU in Rusije bo v torek razpravljal kolegij komisarjev. Prav tako je v torek popoldne predvidena razprava z Borrellom na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. 22. februarja bodo o posledicah obiska v Moskvi razpravljali zunanji ministri EU, marca pa bodo odnosi z Rusijo tudi tema vrha EU.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.