5. 1. 2021, 16:49 | Vir: STA

Nemčija ukrepe podaljšuje in dodatno zaostruje omejitev druženja

Profimedia

Nemčija bo ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa podaljšala do 31. januarja, do takrat pa bodo ostali zaprti tudi šole in vrtci, so se po poročanju nemških medijev danes dogovorili nemška kanclerka Angela Merkel in predsedniki vlad vseh 16 zveznih dežel.

Deželni ministri za izobraževanje so v ponedeljek pozvali, da bi kljub podaljšanju delne ustavitve javnega življenja ponovno odprli šole vsaj v deželah, kjer bodo to dopuščale epidemiološke razmere. Šole so tako kot trgovine z nenujnim blagom, bare in restavracije v Nemčiji zaprli pred približno tremi tedni, ko je država uvedla strožje ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Ti naj bi se po prvotnih načrtih iztekli 10. januarja.

Preko videokonference so še sklenili, da bo Nemčija uvedla omejitve za vsa nenjuna potovanja v krogu 15 kilometrov od žarišč okužbe. To pravilo bo po poročanju časnika Bild veljalo za mesta in okrožja, kjer so v sedemdnevnem obdobju zabeležili več kot 200 novih okužb na 100.000 prebivalcev dnevno.

Kanclerka in predsedniki vlad dežel še vedno razpravljajo o možnosti, da bi še bolj omejili druženja. Kot piše časnik Tagesspiegel, govorijo o tem, da bi bilo do nadaljnjega dovoljeno druženje le v krogu družine in s še enim članom drugega gospodinjstva. Od sredine decembra je druženje omejeno na največ pet ljudi iz dveh gospodinjstev.

Na današnjem srečanju bodo razpravljali tudi o cepljenju proti covidu-19, ki je v zadnjih dneh tarča ostrih kritik, češ da je bil doslej cepljen majhen delež prebivalstva in da je naročila manj odmerkov cepiva, kot sta jih ponudila ameriški Pfizer in nemški BioNTech.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.