25. 2. 2022, 08:34 | Vir: STA

Nemirna noč v Ukrajini, v Kijevu odjeknili dve glasni eksploziji

profimedia

V središču ukrajinske prestolnice Kijev sta zgodaj davi odjeknili dve glasni eksploziji, oglasile so se sirene. Smrtonosni spopadi so medtem dosegli obrobje prestolnice, medtem ko so ruske enote drugi dan obsežne invazije prodrle že globoko v notranjost države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinska vojska je sporočila, da je ruska stran z raketami obstreljevala civilna območja v 2,8-milijonski prestolnici, ukrajinska protiletalska obramba pa je po lastnih navedbah odbila "dve smrtonosni darili", je razvidno iz objave ukrajinske vojske na Facebooku.

V Kijevu je sicer že čez noč odjeknilo več eksplozij. Mestne oblasti so pozvale prebivalce, naj se zatečejo v zaklonišča. Mnogi so se zatekli na postaje podzemne železnice.

Župan Kijeva Vitalij Kličko je sporočil, da so "ostanki raket" zadeli stanovanjsko stavbo, pri tem pa so bile ranjene tri osebe, ena je v kritičnem stanju. Objavil je video posnetek požara. Ukrajinsko notranje ministrstvo pa je sporočilo, da so nad Kijevom sestrelili rusko letalo.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je že obsodil "grozljive raketne napade", ki so pretresli Kijev. "Grozni ruski raketni napadi na Kijev," je Kuleba zapisal na Twitterju. "Nazadnje je naše glavno mesto doživelo kaj takega leta 1941, ko ga je napadla nacistična Nemčija," je dodal. Države je pozval k sprejemu ostrih sankcij proti Rusiji in njenemu predsedniku Vladimirju Putinu ter prekinitvi vseh vezi z Moskvo.

Mediji poročajo, da je bilo danes zjutraj v in okoli mesta slišati več eksplozij, streljanje in raketno obstreljevanje, poroča britanski BBC na svoji spletni strani.

Najbližje Kijevu so v četrtek spopadi potekali na vojaškem letališču v Gostomelu, ki leži na severnem obrobju prestolnice. Letališče je bilo tarča napada ruskih letalskih sil, ki so na območje prispele s helikopterji in se spopadle z ukrajinsko vojsko. Z ruskim zavzetjem bi lahko postalo izhodišče za ruske napade na Kijev.

Ponoči je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opozoril, da so ruske "diverzantske skupine" že vstopile v prestolnico, in pozval prebivalce, naj ostanejo previdni in spoštujejo policijsko uro.

Poveljstvo ukrajinske vojske je sporočilo, da vojska nudi močan odpor "ruskim okupatorjem" severozahodno od Kijeva. Po njihovih navedbah so v tamkajšnjih dveh naseljih večkrat ustavili "velike sovražne enote" na obrobju reke Teteriv. Most na reki je uničen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Drugod po državi je ukrajinsko obrambno ministrstvo danes zgodaj zjutraj poročalo o ruskem raketnem napadu na obmejne enote v Zaporožju, v katerem so bili mrtvi in ranjeni. Rusija izvaja tudi letalske napade na več mest.

Rusija je v četrtek zvečer, na prvi dan invazije, sporočila, da je izpolnila vse svoje cilje. Obrambno ministrstvo je sporočilo, da so uničili 70 vojaških ciljev, med njimi enajst letališč.

Med pomembnejšimi je bil ruski prevzem nadzora nad območjem nekdanje jedrske elektrarne v Černobilu, ki je blizu meje z Belorusijo in od Kijeva oddaljeno samo okoli 90 kilometrov. ZDA trdijo, da so tam zajeli ukrajinske vojake, poroča BBC.

Zelenski je napad na Černobil označil za "vojno napoved vsej Evropi", medtem ko je bilo v najbolj smrtonosnem četrtkovem napadu 18 ljudi ubitih v vojaškem oporišču blizu črnomorskega pristanišča Odesa.

Ruske kopenske enote so v Ukrajino v četrtek začele vdirati s severa, juga in vzhoda, zaradi česar je z domov zbežalo okoli 10.000 ljudi.

Zelenski je v četrtek zvečer sporočil, da je od začetka ruske invazije na Ukrajino umrlo najmanj 137 ukrajinskih državljanov, vojakov in civilistov. Ukrajinske sile pa so sporočile, da so preprečile napad na mesto ob frontni črti s separatističnimi regijami na vzhodu države in pri tem ubile "okoli 50 ruskih okupatorjev". Te informacije AFP ni mogel takoj potrditi pri neodvisnih virih.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel