3. 5. 2019, 11:42 | Vir: STA

Nemške varnostne službe sledijo profilom desničarskih skrajnežev

profimedia

V Nemčiji je po podatkih varnostnih služb pri ministrstvu za notranje zadeve okoli 24.000 desničarskih skrajnežev, med temi naj bi jih bilo 12.700 potencialno nasilnih. Ker za svojo komunikacijo pogosto uporabljajo družbena omrežja, obveščevalne službe sledijo več sto spletnim kanalom oz. profilom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med 12.700 potencialno nasilnimi desničarskimi skrajneži jih ima več tudi afiniteto do orožja, so na ministrstvu odgovorili na vprašanje poslanca liberalcev v bundestagu Konstantina Kuhleja.

Kuhle je v pogovoru za nemški časnik Neue Osnabruecker Zeitung zato pozval k novemu konceptu, ki bi preprečil radikalizacijo preko interneta. Oblasti bi morale dobiti več pristojnosti nad tovrstno digitalno komunikacijo, da bi tako zagotovile, da se njihovi zapisi na družbenih omrežjih ne bi sprevrgli v dejanska nasilna dejanja.

Kot je mogoče razbrati iz odgovora notranjega ministrstva, namreč desničarji za medsebojno komunikacijo pogosto uporabljajo družbena omrežja in platforme za pošiljanje sporočil oz. te izkoriščajo za širjenje propagande.

Notranje ministrstvo je ob tem še navedlo, da obveščevalne službe sledijo več sto spletnim kanalom oziroma profilom, povezanimi z desničarskimi skrajneži, še poroča dpa.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec