1. 2. 2021, 13:02 | Vir: STA

Nemški farmacevtski velikan Bayer bo proizvajal cepivo CureVaca

Profimedia

Nemški farmacevtski velikan Bayer je danes sporočil, da bo od prihodnjega leta proizvajal cepivo proti covidu-19, ki ga razvija nemško farmacevtsko podjetje CureVac.

"Vesel sem, da vam lahko sporočim, da imamo potrebne zmogljivosti za proizvodnjo CureVacovega cepiva," je povedal vodja Bayerjevega farmacevtskega oddelka Stefa Oerlich. Dodal je, da v prvih 12 mesecih načrtujejo proizvodnjo 160 milijonov odmerkov.

Bayer je novico sporočil nekaj ur pred sestankom nemške kanclerke Angele Merkel z ministrskimi predsedniki 16 nemških zveznih dežel, predstavniki proizvajalcev cepiv in Evropske komisije, na katerem bodo razpravljali o počasni dobavi cepiva in s tem povezanimi težavami pri cepljenju prebivalstva.

"Iz naših pogovorov z vlado je jasno, da je treba dostopnost cepiv povečati," je dejal Oerlich v pogovoru z nemškim ministrom za zdravje Jens Spahn.

Čeprav Bayer nima izkušenj s proizvodnjo cepiv, lahko ponudi močno znanje pri razvoju biotehnoloških proizvodov, je še povedal predstavnik nemške družbe.

CureVacovo cepivo, ki temelji na tehnologiji mRNK, še ni dobilo zelene luči pristojnih regulatorjev, Spahn pa je danes dejal, da je odobritev pričakovati v prihodnjih tednih.

CureVac je začel tretjo fazo kliničnih testov svojega cepiva sredi lanskega decembra. V njej sodeluje več kot 35.000 prostovoljcev iz Evrope in Latinske Amerike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvi mož podjetja Franz-Werner Haas je napovedal, da bodo do konca leta proizvedli več sto milijonov odmerkov svojega cepiva.

Nemška vlada je junija lani za 23-odstotni delež družbe odštela 300 milijonov evrov. Poleg tega je zagotovila 252 milijonov evrov za raziskave novega koronavirusa.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ