22. 4. 2020, 13:18 | Vir: STA

Nemški inštitut podelil dovoljenje za klinično testiranje cepiva

Tamino Petelinšek/STA

Nemški inštitut Paul Ehrlich je danes v Nemčiji prvič podelil dovoljenje za klinično testiranje cepiva proti covidu-19. V testiranje bodo vključili okoli 200 zdravih odraslih, poročajo nemški mediji.

Zvezni inštitut za cepiva in biomedicinska zdravila Paul Ehrlich je sporočil, da je dovoljenje prejelo podjetje Biontech, ki je pri razvoju cepiva sodelovalo s farmacevtskim gigantom Pfizer.

Po navedbah inštituta bodo cepivo testirali na 200 zdravih ljudeh, starih od 18 do 55 let. V drugi fazi pa bodo cepivo testirali na okoli 500 ljudeh, ki sodijo v rizične skupine. To so starejši od 55 let, ki imajo delno tudi druge bolezni.

Cepivo je osnovano na informacijski RNK. Telesne celice absorbirajo informacijski RNK in oblikujejo antigene. Telo pa nato proizvede protitelesa za ta antigen. V okviru testiranj bodo preučevali, ali bodo sodelujoči proizvedli protitelesa za sars-cov-2.

Nemški inštitut predvideva, da bo prvi del študije trajal od tri do pet mesecev. Šele ko bodo prepričani v cepivo, bodo lahko opravili obširnejšo študijo. Da bo cepivo za splošno javnost dostopno še letos, dvomijo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord