10. 1. 2019, 10:35 | Vir: STA

Nemški minister zaradi okvare letala obtičal v Zambiji

profimedia

Nemški minister za razvoj Gerd Müller je bil ta teden prisiljen odpovedati obisk v Namibiji in za najmanj dva dni preložiti vrnitev v Nemčijo, ker se je njegovo letalo pokvarilo. Sedaj je na vrnitev primoran čakati v Zambiji. Gre za zadnjega v nizu težav z nemškimi vladnimi letali, ki jih je nedavno občutila tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Müller bi moral v ponedeljek odleteti iz Malavija, a njegovo letalo tipa bombardier global 5000 zaradi pokvarjenega ventila za pritisk ni moglo vzleteti. To je povzročilo popolno zmedo v programu ministrovega obiska v Afriki, piše portal Deutsche Welle.

Na koncu je s komercialnim potniškim letalom odletel v Zambijo, kjer se je sicer srečal z zambijskim predsednikom Edgarjem Lungujem in obiskal tamkajšnji rudnik bakra, a nato v tej državi dejansko obtičal. Poti v Namibijo, kjer bi moral s tamkajšnjimi voditelji govoriti o zgodovinski odgovornost za državo, ki jo je imela Nemčija nekdaj za kolonijo, namreč ni mogel nadaljevati.

V skladu z načrti bi se moral iz Namibije že v sredo zvečer vrniti v Nemčijo, za zdaj pa sploh ni povsem jasno, kdaj bo lahko odšel domov. Kot je povedal predstavnik nemške vlade, njegovo vrnitev pričakujejo v petek. Nemški mehaniki so medtem prispeli v Malavi in začeli popravljati ministrovo letalo, a za zdaj tudi oni lahko zgolj sedijo križem rok, saj je obtičal tudi nadomestni vijak, ki so jim ga poslali iz Nemčije. Vijak je trenutno v južnoafriškem Johannesburgu.

Gre za zadnjo v nizu težav, ki pestijo nemška vladna letala. Novembra lani je zaradi tehničnih težav njenega letala slovesno odprtje vrha skupine G20 zamudila nemška kanclerka Angela Merkel, ki je na koncu v Buenos Aires potovala na komercialnem letu. Finančni minister Olaf Scholz pa je oktobra med srečanjem Mednarodnega denarnega sklada obtičal v Indoneziji, ker so glodavci pregrizli kable njegovega letala.

Ministra Müllerja so težave z njegovim in drugimi letali močno ujezile. Po njegovem ima to izjemno velik negativen vpliv na podobo Nemčije kot visokotehnološke države. "Teh okvar mora biti konec," je poudaril.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord