10. 1. 2019, 10:35 | Vir: STA

Nemški minister zaradi okvare letala obtičal v Zambiji

profimedia

Nemški minister za razvoj Gerd Müller je bil ta teden prisiljen odpovedati obisk v Namibiji in za najmanj dva dni preložiti vrnitev v Nemčijo, ker se je njegovo letalo pokvarilo. Sedaj je na vrnitev primoran čakati v Zambiji. Gre za zadnjega v nizu težav z nemškimi vladnimi letali, ki jih je nedavno občutila tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Müller bi moral v ponedeljek odleteti iz Malavija, a njegovo letalo tipa bombardier global 5000 zaradi pokvarjenega ventila za pritisk ni moglo vzleteti. To je povzročilo popolno zmedo v programu ministrovega obiska v Afriki, piše portal Deutsche Welle.

Na koncu je s komercialnim potniškim letalom odletel v Zambijo, kjer se je sicer srečal z zambijskim predsednikom Edgarjem Lungujem in obiskal tamkajšnji rudnik bakra, a nato v tej državi dejansko obtičal. Poti v Namibijo, kjer bi moral s tamkajšnjimi voditelji govoriti o zgodovinski odgovornost za državo, ki jo je imela Nemčija nekdaj za kolonijo, namreč ni mogel nadaljevati.

V skladu z načrti bi se moral iz Namibije že v sredo zvečer vrniti v Nemčijo, za zdaj pa sploh ni povsem jasno, kdaj bo lahko odšel domov. Kot je povedal predstavnik nemške vlade, njegovo vrnitev pričakujejo v petek. Nemški mehaniki so medtem prispeli v Malavi in začeli popravljati ministrovo letalo, a za zdaj tudi oni lahko zgolj sedijo križem rok, saj je obtičal tudi nadomestni vijak, ki so jim ga poslali iz Nemčije. Vijak je trenutno v južnoafriškem Johannesburgu.

Gre za zadnjo v nizu težav, ki pestijo nemška vladna letala. Novembra lani je zaradi tehničnih težav njenega letala slovesno odprtje vrha skupine G20 zamudila nemška kanclerka Angela Merkel, ki je na koncu v Buenos Aires potovala na komercialnem letu. Finančni minister Olaf Scholz pa je oktobra med srečanjem Mednarodnega denarnega sklada obtičal v Indoneziji, ker so glodavci pregrizli kable njegovega letala.

Ministra Müllerja so težave z njegovim in drugimi letali močno ujezile. Po njegovem ima to izjemno velik negativen vpliv na podobo Nemčije kot visokotehnološke države. "Teh okvar mora biti konec," je poudaril.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.