14. 7. 2020, 11:29 | Vir: STA

Nemški vratar Manuel Neuer: Nisem vedel, kaj pojem, saj ne razumem hrvaško

profimedia

Vratar nemškega nogometnega kluba Bayern iz Münchna Manuel Neuer se je v nedeljo zvečer znašel na naslovnici spletne strani nemškega tabloida Bild. Pozornost si je prislužil, ko je v družbi več moških na hrvaški obali prepeval pesem hrvaškega pevca Marka Perkovića - Thompsona. Neuer pravi, da ni vedel, kaj poje, saj ne razume hrvaško.

Nemški medij tega dogodka ni predstavil v pozitivni luči, saj se sprašuje, če je nemški reprezentant vedel, da poje pesem "desnega ekstremista, ki slavi etnično čiščenje".

Posnetek, ki je nastal v soboto zvečer v baru na plaži na Hrvaškem, je postal viralen. Neuer je bil v baru skupaj s svojim trenerjem Tonijem Tapalovićem in z drugimi gosti, ujeli pa so ju med prepevanjem pesmi Oj, Zagoro, lijepa li si.

Vratar je s svojim početjem požel veliko podpore med hrvaškimi spletnimi uporabniki, ki so izpostavljali, kako se trudi, da bi pel napev v hrvaščini, med Bošnjaki in Srbi pa je zaznati zelo odklonilne odzive.

Videozapis se je najprej znašel na spletni strani regionalnega hrvaškega portala Dalmacija Danas. Kot so zapisali pri portalu, jim je videoposnetek poslal eden od njihovih bralcev. Portal sicer zelo podrobno spremlja Neuerja, ki s kolesom potuje po dalmatinski obali.

Neuer je po poizvedovanju nemških medijev dejal, da ne razume hrvaščine in da ni vedel, kaj poje in kdo je avtor pesmi.

Na Hrvaškem je Thompson zelo priljubljen, zato pa se je drugod po Evropi znašel na seznamu prepovedanih izvajalcev, ker se ga povezuje s slavljenjem fašističnih režimov iz druge svetovne vojne, navaja Bild.

Konkretna pesem je po pisanju Bilda sporna, ker med hrvaške regije vključuje tako imenovano Herceg-Bosno, ki je del Bosne in Hercegovine.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.