27. 3. 2021, 21:30 | Vir: STA

Nemški zdravniki ob hitrem širjenju okužb svarijo pred bližnjo preobremenjenostjo bolnišnic

profimedia

Nemški zdravniki intenzivne nege so pozvali k strogemu dvotedenskemu zaprtju države, da bi se tako izognili preobremenjenosti nemških bolnišnic v obdobju tretjega vala epidemije covida-19, s katerim se trenutno spopada Nemčija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kombinacija zaprtja, cepljenja proti covidu-19 in testiranja na okužbo z novim koronavirusom je potrebna, če se želimo izogniti preobremenjenosti na oddelkih intenzivne nege, je za nemški časnik Rheinischen Post dejal vodja nemškega interdisciplinarnega Združenja za intenzivno nego in urgentno medicino Christian Karagianidis.

Karagianidis je nemške politike pozval, naj glede na hitro naraščanje števila novih okužb z virusom sars-cov-2 nemudoma ustavijo vsako načrtovano odpiranje države. "Politike prosim, naj ne pozabijo na zaposlene v bolnišnicah," je dodal.

Zahteve nemških zdravnikov je kasneje podprl nemški minister za zdravje Jens Spahn, ki je dejal, da bi za zajezite novih okužb potrebovali zaprtje države za deset do 14 dni.

"Če pogledamo številke, vključno z današnjim dogajanjem, dejansko potrebujemo najmanj deset do 14 dni, v katerih bomo dejansko zaustavili naše stike, našo mobilnost," je še dejal Spahn. Dodal je, da bi morali med velikonočnimi prazniki uveljaviti zaprtje države, kot je bilo konec lanskega leta. Takrat so med drugim Nemcem priporočili, naj ostanejo doma in se izognejo vsem stikom.

Nemški Inštitut Roberta Koch (RKI) je danes objavil največjo sedemdnevno incidenco okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev od sredine januarja v državi, ki je 124,9. Dan prej je bila 119,1.

V Nemčiji je prišlo do razhajanj med ministrskimi predsedniki 16 nemških zveznih dežel in vlado pod vodstvom nemške kanclerke Angele Merkel glede zaostritve protikoronskih ukrepov. V tistih zveznih deželah, kjer trenutno beležijo nizko raven okužb z novim koronavirusom, nasprotujejo načrtom za strogo zaprtje države.

Nedavna javnomnenjska raziskava je sicer pokazala, da je vedno več Nemcev ponovno naklonjenih zaostritvi ukrepov. Anketa nemške televizije ZDF je pokazala, da 36 odstotkov podpira zaostritev ukrepov, 31 odstotkov jih je za ohranitev trenutnih ukrepov, le četrtina vprašanih pa je dejala, da si želi sprostitve protikoronskih ukrepov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.