24. 8. 2020, 19:57 | Vir: STA

Nemški zdravniki potrdili, da je bil Aleksej Navalni zastrupljen

Profimedia

Berlinska bolnišnica Charite je danes potrdila, da je bil ruski opozicijski politik Aleksej Navalni zastrupljen. S katero snovjo so ga zastrupili, še ugotavljajo. Dodali so, da je Navalni na intenzivni negi in ostaja v umetni komi. Njegovo zdravstveno stanje je resno, a njegovo življenje ni ogroženo, piše na spletni strani bolnišnice.

Potem ko so ga v soboto sprejeli v bolnišnici, so tamkajšnji zdravniki začeli temeljite preiskave 44-letnika. "Klinične ugotovitve kažejo na zastrupitev s snovjo iz skupine zaviralcev holin esteraz," so pojasnili. "Učinek strupa, torej zaviranje holin esteraz v telesu, je bil potrjen z več testi v neodvisnih laboratorijih," so poudarili.

Z nadaljnjimi testi bodo ugotovili, za katero točno določeno snov za zaviranje tega encima, ki je potreben za pravilno delovanje centralnega živčnega sistema, gre.

Po postavitvi diagnoze so se odločili za zdravljenje z antidotom atropinom. Navalni je na intenzivni negi in ostaja v umetni komi. Njegovo zdravstveno stanje je resno, a njegovo življenje ni ogroženo, piše na spletni strani bolnišnice.

Možnosti dolgoročnih posledic, predvsem na njegov živčni sistem, ni mogoče izključiti, so dodali.

Navalnega so iz Sibirije v Berlin prepeljali v soboto. Pred tem so ruski zdravniki izključili zastrupitev. Trdijo, da je ruski opozicijski politik padel v komo zaradi motnje v presnovi, ki je povzročila nenaden padec ravni sladkorja v krvi.

So pa na zastrupitev sumili privrženci ruskega opozicijskega politika. Menijo, da je bil zastrupljen s čajem, ki ga je spil na letališču v Tomsku pred poletom v Moskvo.

Danes so zdravniki iz Omska sporočili, da v preiskavah niso našli zaviralcev holin esteraz. "V obsežnih preiskavah glede vsebnosti drog, sintetičnih snovi, psihadeličnih in zdravilnih, tudi zaviralcev holin esteraz, nismo našli ničesar. Testi so bili negativni," je ruskim tiskovnim agencijam danes zatrdil Aleksander Šabajev, glavni toksikolog bolnišnice v Omsku.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v luči vidne vloge, ki jo ima Navalni v ruski opoziciji, danes pozvala Moskvo k nujni celoviti in pregledni preiskavi njegove zastrupitve. Pozvala je k ugotovitvi odgovornih in njihovi izročitvi roki pravice, da bodo odgovarjali za svoja dejanja. V skupni izjavi z zunanjim ministrom Heikom Maasom sta še izrazila upanje, da bo Navalni povsem okreval, poročajo tuje tiskovne agencije.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord