7. 5. 2021, 14:12 | Vir: STA

Nemški zdravstveni minister meni, da je Nemčija premagala tretji val epidemije

profimedia

Zdi se, da je Nemčija premagala tretji val epidemije covida-19, je danes dejal nemški zdravstveni minister Jens Spahn. Nemški parlament je ob tem dokončno potrdil sprostitev omejevalnih ukrepov za cepljene in prebolevnike.

"Trend zadnjih tednov se je potrdil. Zdi se, da smo premagali tretji val," je na novinarski konferenci povedal Spahn. "Število okužb je znova upadlo, a ostaja na visoki ravni," je povedal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Tudi predsednik nemškega Inštituta Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler je potrdil, da številke od konca aprila počasi upadajo. Število okužb ne upada povsod z enako hitrostjo, vendar upada, je še povedal. Povedal je, da je k izboljšanju epidemioloških razmer močno prispevalo vedenje Nemcev, ki so zmanjšali stike z drugimi ljudmi.

Wieler je dodal, da ga veseli pospešitev kampanje cepljenja proti covidu-19 v Nemčiji, ki ima okoli 83 milijonov prebivalcev. Najmanj en odmerek je prejelo 31,5 odstotka oziroma 26,6 milijona prebivalcev, oba pa 8,8 odstotka oziroma 7,4 milijona, kažejo podatki RKI.

Nemčijo je tretji val epidemije covida močno prizadel. Konec aprila je tamkajšnji parlament sprejel najstrožje ukrepe za zajezitev virusa od izbruha virusa. Novi zakon sicer predpisuje, da mora vsako okrožje ali mesto, kjer sedemdnevna incidenca novih okužb na 100.000 prebivalcev vsaj tri zaporedne dneve presega 100, uvesti enoten nabor ukrepov za zajezitev epidemije. Lokalne oblasti morajo osebne stike ljudi omejiti na eno gospodinjstvo in še eno osebo iz drugega gospodinjstva. Med 22. uro zvečer in 5. uro zjutraj je v veljavi policijska ura.

Danes je medtem nemški parlament dokončno sprejel omilitev ukrepov za tiste, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma ali ki so preboleli covid-19. Zanje ne bodo več veljale omejitve gibanja ponoči in stikov z drugimi. Poleg tega jim za obisk trgovine ali frizerja ne bo treba več opraviti testiranja na novi koronavirus.

V zadnjem dnevu so v Nemčiji potrdili 18.845 novih okužb z novim koronavirusom, potem ko so jih še pred tednom dni 24.329. Skupaj so potrdili že 3,49 milijona okužb, umrlo pa je skoraj 85.000 covidnih bolnikov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.