26. 5. 2018, 14:00 | Vir: STA

Nenapovedano srečanje voditeljev Južne in Severne Koreje

profimedia
Nenapovedano srečanje voditeljev Južne in Severne Koreje (foto: profimedia)

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in se je danes na demilitariziranem območju ob meji med Južno in Severno Korejo nenapovedano sestal s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom, so sporočili iz urada južnokorejskega predsednika v Seulu.

Iz Modre hiše, kot se uradno imenuje predsedniška palača v Seulu, so sporočili, da so pogovori med voditelja v vasi Panmunjom na meji med državama trajali dve uri. "Izmenjala sta poglede in razpravljala o možnostih za uresničitev deklaracije iz Panmunjoma ter za zagotovitev uspešnega ameriško-severnokorejskega vrha," so navedli v Modri hiši in dodali, da bodo več podrobnosti objavili v nedeljo zjutraj.

Voditelja sta se sestala dva dni po tistem, ko je ameriški predsednik Donald Trump odpovedal srečanje s severnokorejskim voditeljem, predvideno za 12. junij v Singapurju. Trump je v petek sicer dejal, da bi lahko do srečanja vseeno prišlo.

Če se bosta Trump in Kim sestala, bosta največ pozornosti gotovo namenila jedrski razorožitvi Korejskega polotoka in zmanjšanju napetosti.

Moon in Kim sta se konec aprila srečala na zgodovinskem vrhu v Panmunjomu. Takrat sta se dogovorila, da si bosta prizadevala za popolno denuklearizacijo Korejskega polotoka in uradno končanje korejske vojne.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.