19. 2. 2022, 09:08

Nenavadni kamen, odkrit na Marsu, primerjali kar s seks igračkami

Profimedia

Rover Curiosity agencije NASA že od 2012 raziskuje površino Marsa in domov pošilja neprecenljive fotografije rdečega planeta. V desetletju so tako odkrili že kar nekaj zanimivosti, zadnja, ki je zaokrožila po družbenih medijih, pa je bizarno oblikovan kamen – ki že buri duhove.

Rover Curiosity trenutno raziskuje krater Gale in nekatere posnetke, ki jih pošlje nazaj na Zemljo, NASA deli tudi z javnostjo. Kanadski pisatelj vesoljskih zgodb Paul Scott Anderson je tako na svojem Twitter profilu izpostavil fotografijo nadvse zanimivo oblikovanega kamna – ljudje pa so izkoristili priložnost in začeli pisati, na kaj jih ta kamen spominja.

»Prepoznam tole obliko – gre za marsovsko napravo za zadovoljevanje žensk, ki je nekomu padla iz žepa (ne meni),« se šaljivo priduša eden od uporabnikov.

Podobnega mnenja so bili še številni drugi, ki jih je čudni kamen prav tako spominjal na igračko za intimne trenutke. So pa se pojavila tudi druga mnenja – da gre za vesoljsko visoko petko, pa za marsovsko žlico za obuvanje čevljev (»Zdaj vsaj vemo, kakšne oblike stopal imajo Marsovci,« je zapisal uporabnik Drew Williamson).

Se pa je seveda ob tem pojavilo vprašanje, zakaj je ta kamen tako oblikovan in zakaj je videti, kot da ima zelo gladko površino. Potencialni odgovor, ki ga ponujajo znanstveniki je, da gre za ostanke iz časa, ko je bila na Marsu voda.¸Kraterji so pred milijardami leti bili jezera, voda je izoblikovala tudi nekatere doline, danes vidne na površini planeta. Kamen je zelo verjetno ostanek vodne erozije pred davnimi davnimi leti.

Zanimivo pa je, da je po objavi fotografije, Paul Scott Anderson od podjetja NEO NFT prejel poziv k umiku fotografije – češ, da si podjetje lasti to fotografijo kot NFT (unikatno digitalno sredstvo), čeprav je fotografijo javno objavila NASA. V pozivu so zapisali, da si podjetje NEO NFT lasti vse pravice do Kamna (ja, zapisano z veliko začetnico) in prosili Andersona, da pobriše vse fotografije.

Seveda bo fotografija zelo verjetno ostala na Andersonovem Twitter profilu in tudi v javni knjižnici fotografij agencije NASA, ker si teh nihče ne more prilastiti kot NFTje. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord