6. 2. 2020, 10:28 | Vir: STA

Neozdravljio bolan Bernie Madoff predčasno izpuščen iz zapora

profimedia

Ustanovitelj največje piramidne sheme Bernie Madoff, ki v zaporu v ZDA prestaja dosojeno 150-letno zaporno kazen, je zaradi bolezni zaprosil za predčasen izhod iz zapora. Leta 2009 je bil obsojen zaradi vodenja ponzijeve sheme, s katero je vlagatelje opeharil za približno 65 milijard dolarjev.

Ustanovitelj piramidne sheme Madoff želi zaradi bolezni predčasno iz zapora

81-letni Madoff je neozdravljivo bolan in ima še manj kot 18 mesecev življenja, zato je njegov odvetnik v pismu zveznim sodnikom zaprosil, da ga izpustijo iz zapora, poročajo tuje tiskovne agencije.

Finančnik je v enem izmed intervjujem pred časom dejal, da je "odsedel 11 let in po pravici povedano, pri tem trpel". Pravi, da se kesa za dejanja, s katerimi je ogoljufal vlagatelje in prizadel njihove družine.

Piramidna oz. ponzijeva shema je vlagatelje vabila z obljubo velikih dobičkov, vendar le, le če bodo pripeljali nove stranke oz. svež kapital. S temi so poplačevali prejšnje vložke, dokler se shema ni postopoma sesula.

Piramidno shemo so razkrili leta 2008 ob začetku finančne krize, ko njeni vodilni niso več zmogli poplačevati zahtevkov, številni vlagatelji pa so izgubili vse prihranke. Organi pregona so Madoffu zasegli za okrog štiri milijarde dolarjev premoženja, s katerim so vlagateljem lahko povrnili le del vložkov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.